Zdravé srdce: Jak spolehlivě snížit hladinu nebezpečných tuků v krvi?

Se srdečním zdravím vám může pomoci jak zařazení většího množství vlákniny do stravy, tak i vyřazení přidaného cukru
  |   zajímavost

Vysoká hladina triglyceridů v krvi může vést ke vzniku různých srdečních chorob, včetně infarktu. Velké množství tohoto typu tuku lze ale lehce snížit pomocí určitých změn životního stylu, včetně úpravy jídelníčku.

Triglyceridy jsou typem tuku, který se vyskytuje v naší krvi. Poté, co něco sníte, vaše tělo přemění nepotřebné kalorie právě na tento typ tuku, který našemu tělu poté slouží jako zásobárna energie.

Za zvýšenou hladinu triglyceridů v krvi může být zodpovědných hned několik rizikových faktorů, patří mezi ně mimo jiné i konzumování nadměrného množství potravin, pravidelná konzumace alkoholu a obezita.

Naštěstí ale existují způsoby, jak si hladinu tohoto typu tuků v krvi snížit.

Udržujte si ideální váhu

Triglyceridy se v těle ukládají v případě, že konzumujeme více kalorií, než naše tělo v danou chvíli potřebuje, a přebytečné kalorie se tak stávají zásobárnami energie.

Pokud se tedy budete soustředit na přiměřenou konzumaci jídla, můžete si tak účinně snížit hladinu triglyceridů v krevním oběhu.

Výzkumy ukazují, že hladinu tohoto typu tuku v krvi může pozitivně ovlivnit i ztráta tělesné hmotnosti, která v tomto případě dokonce ani nemusí být nijak dramatická, postačí pouhých 5-10 %.

Omezte cukr

Přidaný cukr se objevuje ve většině průmyslově zpracovaných potravin. Není doporučeno konzumovat více než 10 % vašeho denního příjmu kalorií v podobě přidaného cukru. Studie ale zjistily, že tento typ kalorií většinou tvoří 14–17 % denního příjmu.

Je potřeba si dávat pozor zejména na slazené limonády, které obsahují velké množství cukru, a ne vždy si to uvědomujeme.

U některých lidí tedy postačí jen z jídelníčku vynechat slazené nápoje a jejich hladina triglyceridů se automaticky sníží.

Jezte více vlákniny

Denní příjem vlákniny můžete zvýšit zařazením více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků do vašeho jídelníčku. Nachází se ale také v mnoha dalších potravinách včetně semen, obilovin a luštěnin.

Zvýšený příjem této živiny může zpomaluje proces vstřebávání tuků a cukrů ze stravy a efektivně tak snižuje hladinu triglyceridů v krevním oběhu.

Jedna studie zkoumala více než 100 dospělých participantů, kteří trpěli nadváhou. Účastníci tohoto výzkumu zvýšili zastoupení vlákniny ve stravě a vědci poté pozorovali efekt, který tato změna jídelníčku měla na jejich zdraví. Ukázalo se, že u participantů opravdu významně snížila hladinu triglyceridů v krvi.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak zhubnout snadno a rychle. Pomohou vám tyto tři jednoduché kroky.

Klíčová slova: