Peníze na kotlíkovou dotaci jsou vyčerpány, zažádalo čtyři a půl tisíce Středočechů

Kontrola kotlů se prodraží
 

Čtyři a půl tisíce žádostí o kotlíkovou dotaci vyčerpalo připravenou částku, která se pohybovala nad pěti sty miliony korun. Výměna kotle musí proběhnout do sedmi měsíců, pro vyplacení uznané dotace je potřeba vše zdokumentovat.

Přijímání žádostí na tzv. kotlíkové dotace bylo ve středu Čech ukončeno. Kraj těchto žádostí obdržel více než čtyři a půl tisíce. „Celá částka 501,7 milionu korun, kterou jsme měli vyčleněnou na dílčí projekty fyzických osob, je již vyčerpána. Nové žádosti o kotlíkové dotace proto již nemůžeme přijmout,“ oznámil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Středočeši mohli o dotaci na výměnu zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech, jak zní oficiální název, žádat od pátku 15. ledna 2016. Žádosti bylo možné podávat osobně na podatelně Krajského úřadu Středočeského kraje nebo také poštou. 

Přichází na řadu zpracování žádostí

V současné době pokračuje zpracování žádostí. Žadatelům bude po uzavření smlouvy a dodání zálohové faktury na nákup nového zdroje tepla poskytnuta na účet zálohová platba ve výši 40 000 korun.

Podle vedení kraje bude zbytek peněz žadateli vyplacen, až dodá veškeré podklady. Mezi ně budou patřit například fotky odstraněného kotle, potvrzení o likvidaci, účetní doklady nebo protokol o uvedení kotle do trvalého provozu. Na realizaci mají sedm měsíců od podpisu smlouvy o poskytnutí podpory. Cílem je, aby žadatel měl připravenou smlouvu co nejdříve po odevzdání žádosti.

V Týnci nad Sázavou trápí obyvatele nedostatek vody. Vyplňte dotazník a pomozte problém vyřešit.

Dotace lze uznat i zpětně

Náměstek pro oblast životního protředí Marek Semerád upozorňuje, že pokud se občané již pustili do výměny starého kotle za ekologický zdroj tepla, nesmí zapomenout pořídit fotografie zapojení kotle na otopnou soustavu a do komínového tělesa. „Jinak by nemohla být dotace uznána. Pokud k výměně došlo po 14. červenci 2015, bude možné o dotaci požádat i zpětně,“ dodal Semerád.

Pátá základní škola v Mladé Boleslavi bude mít od října sportovní areál za osm milionů.

Podle pevně stanovených pravidel výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3 460 kotlů, což se počtem přijatých žádostí podařilo nejméně o tisícovku překonat.