Pes, byznys a lidská krutost - díl I.

Chrti se často stávají obětí byznysu
 

Člověk a pes se navzájem provázejí už po staletí.  Způsob chovu, ale i postoj člověka ke psovi se během staletí však měnil. Dnes je pes pro člověka nejen domácím mazlíčkem, ale může být zdrojem obživy. Například takový greyhound je skvělý dostihový pes. Co se s ním však stane, když přestane vyhrávat?

Inteligentní kamarád

Greyhound je pes inteligentní jemný a temperamentní.  Je to pes výstavní a také je v hojné míře využíván pro chrtí dostihy.  Jeho rychlost dosahuje až 70 km/h a na dráze je vytrvalý. Také je to výstavní pes, který svou impozantností a dokonalou modelací těla upoutává pozornost. Jako většina chrtů, ani greyhound není vhodný pro majitele, kteří chtějí psa „vojáka“ na výcvik. Za to je to skvělý kamarád, který vyplní místo ve vaší rodině.

Adopce nebo smrt

Stejně jako tisíce greyhoundů každoročně dospívá, stejný počet je z dostihového kolotoče ročně vyřazován. Kam?  Pokud se pro ně v Programech adopcí chrtů nenajde nový domov, jsou bez milosti usmrceni. Jelikož se přesné statistiky nevedou, jen určité procento končí smrtící injekcí. Ostatní končí divokou smrtí způsobem, o kterém můžeme jen spekulovat…

Chrti v nouzi

Naštěstí existují lidé, kterým osud vysloužilých chrtů není lhostejný. V České republice existuje organizace Greyhound Adoption Czech Republic, která má s propracovaným systémem záchrany psích životů s následnou péčí jak o pejsky tak jejich nové majitele.

Psi především z Velké Británie, Tenerife a Lanzarote jsou přiváženi do českých dočasných domovů, kde čekají na nové majitele. Psi v programu Adopce chrtů přijíždějí do České Republiky vykastrovaní, očkovaní, očipovaní, vybaveni Europasem a pod pokutou, kdyby se našel někdo, kdo by chtěl s vysloužilým dostihovým chrtem v ČR nebo okolních zemích dál provozovat tento sport.

O adopci greyhoundů čtěte zde.


Zdroj: organizace Greyhound Adoption Czech Republic

Klíčová slova:
pes