Sezóna meruněk je tady! Jak je sklízet a vybírat v obchodě? Připravte si z nich skvělý džus!

Meruňky jsou velmi zralé, ale v obchodě je málokdy koupíme v dobré kvalitě
17.07.2015 - 15:34  

Meruňky jsou jedny z nejlahodnějších plodů, které dozrávají i v našich zeměpisných šířkách. A nejsou jen lahodné, ale také velmi zdravé, takže bychom si jich měli užít do sytosti!

Skladovat se mají na lískách

Meruňky jsou skutečně velmi lahodné, jsou slaďoučké a doslova se rozplývají na jazyku. Bohužel, na takové meruňky v obchodě narazíte jen málokdy. Rozhodně nedoporučujeme kupovat meruňky celoročně, kdy jsou dovážené zelené a tvrdé třeba ze Španělska, ale ani ty moravské, které se objeví v červenci na stáncích a v samoobsluhách nemusejí být ty pravé. Někdy jde totiž o plody malé a nedozrálé, a to ačkoliv se jejich cena pohybuje kolem 70 korun za kilogram. Na druhou stranu většina moravských pěstitelů deklaruje, že na meruňky nepoužívá žádné postřiky a že jsou vlastně v biokvalitě. Právě doba a způsob sklizně je u meruněk klíčová a ve většině případů probíhá naprosto špatně. Meruňky jsou totiž velmi náchylné na skladování a přepravu, je třeba je spotřebovat co nejdříve. A tak si prodejci usnadňují situaci tím, že je trhají skoro zelené. Takové meruňky pak mohou dopravit stovky kilometrů bez nehody, ale chuťový požitek je ten tam… Meruňky by se měly sklízet správně v plné zralosti a poté je ukládat na lísky, což bohužel nevidíte nikdy.

 

Pro dobrý zrak, ale i proti stárnutí

Přitom zralé meruňky jsou pochoutkou, která je ale doslova nabitá těmi nejzdravějšími živinami. Tak předně obsahují obrovské množství karotenu, dále zlepšují činnost střev, díky kyselině listové zabraňují demenci, zpomalují stárnutí. Přesto se ve100 gramech meruněk jen zhruba 230 kilojoulů, takže si jich můžete dopřát vrchovatě i při dietě. Pochopitelně, nejvíce těchto účinných a prospěšných látek najdeme v plodech, které vyzrály na sluníčku, což je přesně ten důvod, proč se jimi v současné době ládovat třeba každý den!

 

Meruňkový džus – skvělý drink plný vitamínů

Jistě, nejzdravější způsob konzumace meruněk je v syrovém, nezpracovaném stavu (zkuste je takto zkombinovat třeba se sýry!), ale lze s nimi provádět i pravá kouzla. Pokud jich máte obrovskou úrodu, připravte si pravou marmeládu bez chemie a bez „instantního“ želírovacího cukru, třeba se zázvorem, nebo s muškátovým oříškem. Z méně známých receptů vám můžeme také doporučit třeba meruňkový džus, který se s těm kupovaným nemůže absolutně rovnat a díky kterému spotřebujete i natlučené a přezrálé plody. Meruňky v té nejvyšší fázi zralosti rozvařte s vodou při teplotě zhruba 80 stupňů, nenechejte je tedy vaři. Dále je propasírujte přes sítko a přidejte na kilo meruňkového protlaku a dva litry vody zhruba 200 gramů cukru, dále zahřívejte zhruba deset minut a přidejte 4 gramy kyseliny citronové. Pak již jen pořádně zchlaďte, pokud budete chtít long drink na večer, stříkněte do sklenice panáka vodky! 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru