Vypěstujte si levanduli, pohladí duši a vyléčí tělo

Levandule si našla místo i v kuchyni
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Levandule patří mezi nejoblíbenější bylinky. Vyniká svou vůní i léčivými účinky. Vypěstujte si ji a vytěžte z ní co nejvíce.

Zázračná bylinka levandule pochází původně ze západního Středomoří. Díky její omamné a uklidňující vůni se rozšířila po celé Evropě, v oblibě ji také mají na americkém kontinentě a především v Asii. Ve Francii se levandule pěstuje na rozlehlých polích. Patří mezi hluchavkovité rostliny a je hojně využívaná v přírodním léčitelství.

Levandule zklidní mysl, usnadní dýchání a zkrášlí pokožku

Ve Francii ji pěstují na velkých plochách

Jedním z nejoblíbenějších produktů je levandulový čaj, který má relaxační a zklidňující účinky. Pitím čaje z levandulových lístků před spaním účinně zabojujete s nespavostí, stresem, pocity napětí, bolestmi hlavy a pomáhá i při depresích.

Léčí i dýchací problémy v době nachlazení, při angině, astmatu nebo zánětu dutin. Větší účinnosti dosáhnete, pokud levandulovou směs smícháte s mátou.

Pokud máte kožní problémy, je vhodné nejen vnitřní užívání levandule, ale i vnější. V lékárnách je dostupný široký sortiment levandulových tinktur a olejíčků. Vyrobit si je ale můžete i doma klasickým nálevem. Levandule ochraňuje lidskou pokožku před šířením škodlivých mikroorganismů. Je tedy vhodným přípravkem na problematickou pokožku se sklony k akné. 

Pomáhá i v léčení ekzémů. Pokud máte velmi citlivou pokožku, doporučujeme prvně vyzkoušet na menším místě na těle.

Levandule

Vypěstujte si vlastní levanduli

Tato bylinka pochází z teplých oblastí, je tedy velkým milovníkem slunce. Na stinném místě vám nevyroste. Přehled rostlin, ktery mají rády tmavá místa, jsme pro vás již připravili.

Levanduli zasaďte do květináče, přes léto může být venku a na zimu ji lehce schováte před mrazem. Nejlépe se jí daří v lehkých písčitých a zásaditých půdách.

Ze své původní domoviny je zvyklá na teplé a suché prostředí. O pravidelnou zálivku se tedy nemusíte příliš starat, hlavní je pro ni pouze dostatek světla.

Na květy se můžete těšit od června do srpna

Levandule si našla místo i v kuchyni

Levandule kvetou od června do konce srpna. Květy i celou rostlinu sklízejte těsně před rozkvětem. Zabráníte tak jejich rozpadnutí.

Listy můžete sklízet od začátku jara do začátku podzimu. Po zimě bylinku zastřihněte, ať vám na novou sezonu pěkně zahoustne.

Levandule se stala velmi vyhledávanou v kuchyni, používá se jako koření na ryby a středomořskou kuchyni i do pečiva.