I psi a kočky by si měli čistit zuby

Na trhu dnes najdete spoustu přípravků slibujících předcházení tvorby zubního kamene
 

Dá se špatným zubům předejít a je možné, že je za nimi špatná strava? Co dělat v případě, že jsou zuby uvolněné?

Náš jorkšír má zubní kámen. To je nejedna zkušenost pejskaře, ale i chovatele kočky. Nejvíc trpí špatnými zuby malí psi. Jedinou účinnou prevencí je pravidelná ústní hygiena, kterou ale mnozí chovatelé podceňují.

Někdy pomůže pasta jindy laser

„Pokud vím, vliv stravy na tvorbu zubního kamene není úplně prokázaný,“ říká MVDr. Veronika Grollová. „Jedinou účinnou prevencí tvorby zubního kamene je mechanické čištění stejně jako u lidí. Ideální je zvykat psa na čištění zubů od útlého věku a čistit je každý den. Vhodné jsou speciální zubní kartáčky určené pro psy nebo měkké zubní kartáčky pro děti, stejně tak zubní pasty,“ doplňuje veterinární lékařka. Podle ní, pokud má pes opakované potíže, nezbývá nic jiného než zopakovat důkladné ošetření chrupu a vytrhnout postižené zuby. "Pokud jsou zuby uvolněné je nejlepší je vytrhnout, jinak jsou zdrojem bolesti a dalšího krvácení., Následně je nutné dodržovat přísně ústní hygienu. Bohužel někteří psi musí tento zákrok podstupovat pravidelně,“ říká Grollová.  

Zubní pasta, gel i prášek

Na trhu dnes najdete spoustu přípravků slibujících předcházení tvorby zubního kamene. Od zubních past, přes gely, granule a prášky. Právě s posledním jmenovaným má zkušenost chovatelka jorkšírů Lucie. „Podle mých informací a zkušeností na špatné zuby trpí nejvíc malá plemena. Dlouho jsem hledala na trhu něco, co by opravdu pomohlo. Pak jsem objevila prášek, který se přidává do žrádla nebo vody a můžu říct, že je opravdu účinný. Je sice trochu dražší, ale vyplatí se to,“ říká Lucie.

 

 

Klíčová slova:
psi