Napadlo vás, jaká nebezpečí číhají na andulky ve vašich domovech?

Andulky jsou citlivé na těžké kovy, ale pozor byste si měli dát i na chlamydiózu
 

Andulka je u nás nejčastěji chovaným ptáčkem. Je to milý a veselý společník, který nám nadělá spoustu radosti. Na co byste si ale při jejím chovu měli dát pozor?

Může se zdát, že chov andulky přece není žádná věda. Pořídíme si klec, krmivo, dáme do napáječky vodu, sépiovou kost, přidáme hračku a andulka bude spokojená. Ovšem mnoho z nás si neuvědomí, že i zdánlivě neškodné věci, mohou andulku zahubit.

Pozor na teflon

„Nejčastější chybou chovatelů je, že umístí andulku do kuchyně, kde se používá teflonové nádobí, na které je pták velmi citlivý a může v důsledku uvolňujících se látek ze zahřátého nádobí uhynout,“ říká veterinářka Pavlína Hájková z ordinace specializující se na nemoci ptáků. Dále je andulka citlivá na těžké kovy jako například olovo či zinek. Pozor by si měli chovatelé dávat i v případě, že využívají jako zdroj energie plyn. „Také doporučuji chovatelům, kteří dávají andulku ven na balkon či zahradu, aby ji nechali testovat každý rok na chlamydiózu, která je přenosná na lidi,“ říká Hájková.

Důležitá je i vyvážená strava

Mnoho chovatelů se také domnívá, že andulce postačí k vyvážené stravě zrní. Avšak i tady se dopouští chyby. Aby byla andulka zdravá, je nutné ji zajistit pestrou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Toho docílíme například tím, že jí kromě zrní budeme dávat ovoce, zeleninu, vařenou rýži a do vody přidávat vitamíny pro ni určené. Existují ale také granule pro andulky, které obsahují nezbytné výživové látky, čímž se stávají kompletním krmivem.

Klíčová slova: