Jak jsem učila naši andulku mluvit

Při výuce "mluvení"je nejdůležitější kontakt s papouškem
 

Náš andulák Pepa byl velmi učenlivý. Brzy si na naši společnost zvykl a tak jsem si usmyslela, že ho zkusím naučit opakovat slova. Povedlo se?

Ne každý druh papouška se naučí mluvit, ale andulka je jedním z těch, které jsou toho schopni, avšak vhodnější k výuce „mluvení“ jsou samci.

Opakuj po mně

Náš andulák Pepa byl ochočený, často jsme ho vypouštěli z klece, aby se prolétl a také, aby se s námi pomazlil, což on moc rád. Sedl si mi na rameno a jemně mi oždiboval tvář či ucho. Vzala jsem si ho na prst a dala před sebe, aby mi viděl na pusu. Papoušci totiž napodobují nejen vaši intonaci a hlas, ale i ohýbání jazyku. Pepa nastavoval hlavičku na stranu, zřejmě se snažil zjistit, co se na to na něj chystá. Přirozeně, ale dostatečně pregnantně jsem začala opakovat jeho jméno. Trvalo to asi tak pět minut, než to Pepu přestalo bavit a odlétl. Nechala jsem ho. Nejhorší by totiž bylo, kdybych jej nutila, to bychom žádných úspěchů nedosáhli. I když ale odletěl a sedl si ode mne dál, opakovala jsem jeho jméno, ale tak, aby neměl pocit, že ho tím snad obtěžuji. Občas jsem na něj koukla a zjistila, že poslouchá.

Přečtětet si také: Jaká nebezpečí mohou číhat na andulku ve vašich domovech

Lekce byly úspěšné

Důležitá byla pravidelnost. Každý den jsem chvíli Pepu trénovala. Přidávala jsem i slova, po jeho jménu následovalo ahoj, dokonce jsem mu zkoušela opakovat krátkou větu: Jak se máš. Občas se stalo, že mi něco zazpíval a tím to končilo. I když byl jinak velmi šikovný, vypadalo to, že opakovat slova se nenaučí. K mému překvapení jsem ale jednou přišla domů a namísto typického andulčího pípání mě Pepa pozdravil: „Ahoj, Pepo.“ Náš andulák se postupem času naučil opakovat i jak se máš. Své poznatky, o tom jak naučit papouška mluvit bych shrnula do pěti rad, které i vám jistě pomůžou k tomu, aby si i vás opeřený mazlíček s vámi „popovídal“.

Pět rad, jak naučit papouška mluvit

  • Chcete-li naučit „mluvit“ andulku vyberte si mládě samečka
  • Než začnete s výukou je dobré, aby byla andulka ochočená, byli jste kamáradi a měla s vámi kontakt
  • Opakujte jí slova pravidelně – vždy stejné (začněte s jedním slovem) a se stejnou intonací
  • Vezměte si jej na prst tak, aby vám papoušek viděl na mluvidla
  • Nikdy nelámejte přes koleno, papoušek musí být při výuce v klidu a musí to pro něj být zábava