Ztráty a nálezy zvířátek: fretky

Nalezence fretky je vhodné nechat pohlédnout veterinářem
 

Ač se to může zdát zvláštní, i tato malá zvířátka se mohou ocitnout bezprizorní. Co dělat v případě, že se vám fretka ztratí, nebo ji naopak naleznete?

 

Nález fretky         

Pokud najdete fretku, pamatujte na to, že zvíře je vystresované a při odchytu může kousnout.  Ve většině případů se po několika dnech zklidní a zkrotne. Pokud si nalezence odnesete domů, je nutné alespoň na týden zajistit karanténu a izolovat jej od ostatních zvířat. Samozřejmostí je mytí rukou po každém kontaktu s nalezeným zvířetem. Rozhodně je vhodná návštěva veterináře, který fretku prohlédne, případně ošetří, pokud bude nutné, zbaví ji případných parazitů. Pokud je fretka očipovaná, je napůl vyhráno – šance, že se dohledá majitel, resp. že fretku někdo postrádá, je v tomto případě poměrně vysoká. Nález fretky je vhodné nahlásit na městskou policii, útulkům v okolí, případně vyvěsit o nálezu letáčky nebo dát annonci o nálezu na www.fretka.cz.

Čtěte také: I fretky mají svůj útulek

Ztráta fretky

Pokud se vám fretka ztratí, příliš neotálejte, fretky totiž nebývají schopné se dobře uživit samy! Obvolejte útulky, záchranné stanice ve vašem okolí, městskou policii, veterinární ordinace. Rozvěste po okolí letáčky s popisem fretky, datem a místem ztráty a kontaktem na sebe. Dobré je nabídnout i finanční odměnu – tato motivace občas dělá zázraky.