Mangold je plný vitamínů a vypěstovat ho můžete i přes zimu

Mangold má ještě více železa než špenát
 

V asijské tržnici, nebo na farmářských trzích můžete potkat ne zcela obvyklou zeleninu, která se podobá špenátu, ale se špenátem nemá prakticky nic společného. Jedná se o mangold, který je plný vitaminů a pěstuje se překvapivě snadno.

Jeho příbuznou je řepa, nikoliv špenát!

Ačkoliv mangold připomíná špenát, řadíme ho do zcela jiné skupiny, je totiž příbuzný s řepou. Z mangoldu se konzumuje buď řapík (rostlina s červenými listy), nebo listy (zelený typ). Mangold pochází ze Středomoří, ale usídlil se také v asijské kuchyni. Jde o zeleninu plnou vitaminu C, oproti špenátu obsahuje mnohem méně kyseliny šťavelové, takže nezatěžuje ledviny kamínky. Je vhodnější pro děti, dokonce má více železa než špenát (historku o tom, jak si vědci spletli desetinnou čárku, jistě znáte). Obsahuje také betain, který příznivě působí proti zanášení cév. Mangold má svěží, kyselou a šťavnatou chuť, lze ho konzumovat jak za syrova, tak upravený tepelně. Jeho kalorická hodnota je opravdu minimální.

 

Snese skoro vše

Mangold můžete pěstovat ze sazeniček, nebo ze semínek. Vyroste dokonce i v květináči, ale na zahrádce to pro vás bude ještě snadnější. Semínka můžete dokonce vysít rovnou do půdy, jejich klíčivost je velmi dobrá. Vysévat zeleninu můžete i nyní, mangold dokáže přezimovat. Mangold byste měli pěstovat spíše na slunečné a závětrné straně. Poté, co vyroste, odstraňujte pečlivě jeho květenství, aby se jím nevysiloval a rostly hlavně jeho listy. Mangold dobře zalévejte

 

Jak na mangoldovou polévku

Mangold můžete použít například jako náplň do závinu (pyré z něj vytvoříte stejně jako ze špenátu), či do palačinek, skvělá je mangoldová polévka, kterou zvládne hravě každý. Do rendlíku dejte orestovat cibulku na olivový olej. Přidejte nastrouhané dva až tři stroužky česneku, dobře restujte. Přidejte bramboru nakrájenou na kousky a okapanou cizrnu z plechovky. Přisypejte mletý koriandr, trošku chilli a římského kmínu, sůl, pepř. Zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem (můžete použít i bio vývar z kostky), nechte vařit, až budou brambory měkké. Poté přidejte listy mangoldu nakrájené na proužky a vařte zhruba pět minut. Ve finální fázi rozmixujte tyčovým mixérem, mangold můžete nechat tak, jak je. Dobrou chuť!  


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru