Pětina domácností má doma plísně. Patříte mezi ně i vy?

Plísním se daří třeba tam, kde se málo topí...
 

Podle výzkumu agentury Stem/Mark se každá pátá domácnost potýká s plísněmi. Nejčastěji jimi trpí lidé, kteří bydlí v rodinných domech, nejméně lidé v panelácích.
 

Plísně vadí zdraví a vypadají ošklivě

Každý, kdo někdy zažil plísně v bytě, ví, o jak velkou nepříjemnost jde. Nejen že zdi s plísněmi vypadají prostě odpudivě, navíc ještě nepřidá vědomí, že plísně jsou velmi zdraví škodlivé: „Alergie na plísně se u člověka může projevit kdykoli v průběhu života a poznáme ji podle dýchacích problémů – rýmy, kašle a dušnosti. Mnoho případů této alergie bohužel zůstává neodhaleno a neléčeno,“ uvedla alergoložka a klinická imunoložka Martina Minářová. Drtivá většina postižených (96 procent) lidí chce podle průzkumu problém s plísněmi řešit. Z toho tři čtvrtiny se jí snaží zbavit svépomocí, zbytek je ochotný si pozvat specializovanou firmu. Pokud domácnost plíseň neřeší, v téměř polovině případů je to kvůli nedostatku peněz. Lidé často ani nevědí, jak přesně se plísně zbavit, nebo na to nemají čas.

 

Prádlo nikdy nesušte doma

Plísně se začnou projevovat právě nyní, kdy se méně větrá a kdy je vlhčí počasí. Plísně můžeme najít na zdech a na površích předmětů. Základní podmínkou výskytu plísní je určitý obsah vody na povrchu, na kterém rostou. Příčiny jsou buď stavební závady v bytě, nebo jeho nesprávné používání. Mezi stavební závady patří nejčastěji zatékání vody do objektu, ať už střechou nebo netěsnostmi kolem oken, vzlínání půdní vlhkosti nebo kondenzovaná vodní pára z ovzduší v místě kde je snížená tepelně-izolační schopnost části obvodové konstrukce tzv. "tepelný most". K nevhodnému používání bytu patří vaření, praní, sušení prádla, neboť se z bytu patřičně neodvětrává pára. Dále je růst plísní ovlivňován nedostatečným vytápěním, či nadbytečným využíváním zvlhčovačů vzduchu.

 

V dalším článku vám poskytneme cenné rady, jak v zimě výskytu plísní zabránit.

 

Místo sušení prádla doma si pořiďte sušičku, říkali jsme vám, podle čeho ji vybírat.

 

Klíčová slova: