Není kočka jako kočka

Základním znakem britské kočky je zakulacenost
 

Téměř patnáct let se věnují chovu britských koček. Od roku 2009 na profesionální úrovni. S Lukášem Vaňkem z chovatelské stanice v Milovicích jsme si mimo jiné povídali o tom, jak se nenechat napálit při pořizování tohoto mazlíčka.

Podle čeho se pozná dobrá chovná stanice?

Toto je velmi těžká otázka, na kterou se nedá jednoznačně odpovědět. Vždy to je o vnitřním citu zájemce. Bohužel veřejnost se nechá velmi lehce oklamat slovy chovatele, neboť jej považují za seriózního a kdo jiný nežli právě on by měl být ten zodpovědný. Hovořím tak i za nás, neboť jsme si také prošli tímto procesem při koupi naší první kočičky v roce 2001. Také jsme si říkali na co kočku s PP, naprosto nám stačí bez PP. To jsme však nevěděli, co nás čeká. Tato kočka byla natolik asociální, že jsme ji po čase museli darovat kamarádce, která jí dala možnost chodit ven. Doma vysloveně trpěla a za každou cenu chtěla ven. To však v Praze nešlo, jelikož dříve nebo později by ji potkal zlý osud nejspíše v podobě přejetí autem. Takže zájemce by si měl stanici třeba prověřit na sociální síti, chovatel by měl bez problému umožnit nezávaznou návštěvu. Měl by vám ukázat všechna chovaná zvířata. Upozorněním by pro zájemce mělo být, pokud chovatel chová více plemen, nebo například psy apod. Čím více plemen druhů zvířat chovatel chová, tím je to podezřelejší, i tak to nelze ale aplikovat na všechny chovatele.

Na co si dávat pozor při koupi koťátka, abychom si domů přinesli zdravé zvířátko?

Rozhodně je potřeba vybrat chovatele, který svoje chovné kočky pravidelně testuje jak na infekční tak zejména na genetické onemocnění koček. U britských koček je zapotřebí si dávat pozor na onemocnění srdce a onemocnění ledvin. Seriózní chovatel vás nechá za koťátkem dojíždět vícekrát nežli jen vybrat a odjet s ním. Správný chovatel by měl ke každému koťátku poskytnout řádnou kupní smlouvu, přiložit kopie všech zdravotních testů obou rodičů. Koťátko by na cestu mělo dostat různé hračky pamlsky, granule, na které je zvyklé. Samozřejmě by koťátko nemělo opouštět matku dříve jak v 13 týdnech života a mělo by být řádně dvakrát očkované, třikrát odčervené s vystaveným očkovacím průkazem a pokud možno mikročipem.

Čtěte také: Britská kočka je vlídná a nekonfliktní

Podle čeho britskou kočku bezpečně poznáme?

Každé plemeno má svoje standardy. U britských koček je základ asi takový: vše by mělo být kulaté - hlava, výrazné kulaté oči, kulaté a malé široce posazené uši, nízké zavalité a kulaté nohy, ocas krátký kulatě zakončený. Britská kočka je zavalité postavy. Pravdou je, že ne vždy lze bezpečně britskou kočičku poznat. Jsme zase zpět u chovatele, který by měl být natolik rozumný, že by neměl do dalšího chovu prodávat koťátka, která již znatelně postrádají rysy daného plemene. Například typicky velmi dlouhý čenich, velké a vysoce postavené uši, příliš atletická dlouhá postava. Pokud takováto koťátka budou z dalšího chovu vyřazena a budou pouze poskytnuta na mazlení, tedy bez další reprodukce je to krok správným směrem. Obecně platí, že britská kočička bez PP neexistuje. Chov kočiček s PP obnáší jistá pravidla, nejsou nikterak přísná tak proč produkovat kočky bez PP, když lze jen při troše úsilí mít koťátka s průkazem původu?

Klíčová slova: