Nejčastější chyby při chovu želv? Průvan, špatné koupání i mýtus o samotářství

želva by měla mít v teráriu světlo, UVB aUVA záření i dostatek prostoru
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Toto zdánlivě nenáročné zvířátko má pro správný chov své specifické nároky. Jak na to, aby se vám mazlíček s krunýřem dožil stovky?

Je opravdu samotář?

Jedním z nejrozšířenějších omylů podle chovatele Vladimíra Kmocha z Vitic u Českého Brodu je, že želva je samotář. Naopak. Vždy se jí bude žít lépe ve dvou - je jedno, zda dvě samičky, pár nebo dva samci. Vlivem samoty může i zahynout. Pokud bude mít parťáka, bude celkově lépe prospívat. Pokud se chystáte si pořídit želvu, tak pak jedině dvě.

Strava musí být pestrá

Stejně tak jako u lidí je důležité, aby želva měla pestrou stravu. Ideální je pro ni jitrocel, listy pampelišky, ale i nejrůznější ovoce. „Někdo krmí želvu jen čínským zelím to podle mě není vhodné,“ tvrdí chovatel Kmoch, který je pro pestrost stravy. „Pokud chcete dát želvě hlávkový salát, tak rozhodně ne jako hlavní zdroj výživy. Nezasytí se tím,“ radí chovatel.

Mohlo by vás zajímat: Kam vyrazit na listopadové burzy a výstavy

Koupání želvy

Aby vaše želva byla v pořádku, musíte ji každý den koupat. Želva si totiž vodu bere tímto způsobem – přijímá jí i celým povrchem krunýře. Jak na to? Do nádoby dáte přiměřené množství vody, tak aby se želva neutopila, teplota vody by měla být přizpůsobena teplotě okolí. Vodu necháte odstát a teprve pak želvu koupete.

Terárium by mělo být prostorné

Je samozřejmé, že pro chov želvy budete potřebovat i terárium. Zapomeňte na nejrůznější bedýnky a pořiďte skleněné terárium o velikosti 80 l. Jinou ubikaci rozhodně nepořizujte, jelikož želva nesmí přijít do styku s průvanem – může nastydnout a uhynout. Navíc je důležité, abyste ji do terária umístili UVB, UVA záření a světlo. Do terária pak umístěte piliny, které měňte jednou za měsíc.

Želva jako kočka

Možná se budete divit, ale i toto zvířátko dokáže na vás reagovat. „Sice nikdy za vámi nepřijde na zavolání, ale ví o vás, je to něco podobného jako kočka. Lidé se taky často domnívají, že se nerada mazlí. Opak je ale pravdou. Samozřejmě všeho s mírou. Pokud malé dítě ohlídáte, je želva vhodná i k nim, “ říká chovatel Kmoch.

Na co dát ještě pozor

  • Pořídit želvu je nejlepší od dobrého chovatele – toho byste měli osobně navštívit a udělat si obrázek o tom, v jakém prostředí je chována
  • Nedávejte jí nikdy do terária misku s vodou, mohla by se lehce stát zdrojem nákazy (vodu si želva vezme z potravy a z pravidelného koupání)
  • Želvu nikdy nepouštějte po zemi – vždy po stole – odtud podle chovatele Kmocha nespadne, a pokud ano, nemělo by se jí nic stát – pokud ji nebudete zachraňovat
  • Mějte na paměti: želva se vám může dožít sta let, ale třeba i jeden týden - podle toho, jak dobře o ni budete pečovat.