Akvárium může být i docela malé

Tato rybka se do malého akvárka nehodí. Do tzv. bettária patří Bojovnice
 

Vánoce se kvapem blíží a tak někteří z nás možná přemýšlejí o tom, udělat radost svým blízkým uklidňujícím akváriem. A přitom nemusí pořizovat zrovna to největší a nejdražší.

Navštívili jsme dvě akvaristiky v našem okolí, abychom zjistili, jaká akvária jsou nejvhodnější pro začátečníky a jaké výhody a nevýhody mají ta nejmenší akvária.

60 litrů nebo 10?

Pracovnice v jedné ze dvou akvaristik v Českém Brodě nám doporučila pro začátek 60l akvárium. Jak nám bylo řečeno, je to vhodné zejména kvůli méně náročné údržbě. Nicméně v druhé akvaristice jsme objevili akvária o několika litrech a v nich spokojeně vyhlížející rybičku.

Mohlo by vás zajímat: Jak jednoduše zařídit akvárium

Záleží i na druhu rybiček

Tato malá rybička se jmenuje Bojovnice. V přirozeném prostředí žije v loužích, tudíž jí stačí opravdu malé množství vody. Ideální je takzvané bettárium o objemu 12 litrů. Ve větším by se tato rybička ani necítila dobře. Tak nám to sdělila akvaristka z Českého Brodu. Nicméně je pravda, že akvaristé vám doporučí raději větší akvárium z výše jmenovaného důvodu – tedy lepší udržení biologické rovnováhy.

Čtěte také: Jaké a kolik rybiček pořídit

Bez výbavy to ale nejde

Pokud už se rozhodnete pro malé akvárium s touto na prostor méně náročnou rybkou, určitě budete k samotnému akváriu potřebovat další náležitosti. Sem patří filtrace, světlo, kamínky, rostlinky. Dále se doporučuje umístit akvárium do tmavého koutu tak, aby bylo akvárium závislé na umělém osvětlení.

Na kolik to vyjde

Pro začínající akvaristu je vždy nejlepší volbou celý set. Ten obsahuje jak filtraci tak osvětlení. V některých setech je i startovací krmivo. Cena se pak samozřejmě odvíjí od velikosti, ale i provedení. Nicméně v akvaristice v Českém Brodě se dá 10 litrové kulaté akvárium s filtrací a osvětlením pořídit za cca 1000 Kč, obdélníkové o 12 litrech pak za cca 1400 Kč.

 

Klíčová slova: