Kutění je lehké. Jen vědět, jak na to

Můj dům, můj hrad
 

Každý z nás je vlastně takový životní kutil. Do něčeho se pustíme, a při tom sami nevíme, co z toho vyleze, nebo co z toho bude. Ono to vlastně platí i o našem životě. Tak jak na to? Babo, pardon, chlape raď. No… pokusím se.         

Z drzostí chlapa, (a že jsem někdy hodně drzý) jsem se rozhodl dát vám pár malých kutilských rad. Třeba si někdo z vás vezme inspiraci, někdo si podle mého psaní provede úpravy v bytě. Ale proboha, s mírou. Nerad bych, abyste se objevili u mých dveří, že při rekonstrukci bytu dle mých rad vám nakonec spadl byt, či dům a od této doby budete bydlet u mě, a já se o vás budu starat. I když… HUŠ.

Vánoce se blíží, lidé dělají jako by rok neuklízeli. Občas nás trkne udělat úpravu bytu, přemístit nábytek, anebo vymalovat. Takže kde začít? No přece vymalovat.

Rozhlédneme se po místnosti, a pokud nemáme obložený strop kazetami, ale čistě omítkou, nebo v panelácích oblíbeným popraskaným stropem, máme jasno. Strop bílý, stěny… bílé? Nebo barevné?

A je první problém na světě.

Všechny stěny, nebo jen část? Míchat barvy, nebo ne? Co s omítkou, jak na praskliny, čím udělat podklad, aby se nám původní barva neloupala po namočení, co k tomu potřebovat… Otázek na zastřelení. A když je člověk sám, nikdo neporadí.

Další rébus.

Jak si co uděláme, takové to máme.

A jsme u podlahy. Koberec? Plovoucí podlahu, pod oblíbeným názvem plovoučka? Dlažba? Jak připravit podklad?

Jaký tip materiálu si vybrat pod vlastní plovoučku, nebo pod dlažbu, aby nás soused pod námi nevynesl v zubech? (je to bez použití vhodného podkladu velký problém. Je vše moc dobře slyšet). A jakou kvalitu a cenovou relaci si vybrat, když máme doma toho svého miláčka? Myslíme tím čtyřnohého. Drápky jsou drápky, a ťapkání někdy po podlaze může jít na nervy. Však to znáte.

 

Záchrana

No a na to jsou moc dobré prográmky na netu, kde si můžeme zadat vše, co bychom chtěli. Tvar oken a provedení, barvu stěn, provedení dveří, a pak se virtuálně projít celým projektem ve 3D, a říci si takhle by to vypadalo, tak by vypadala stěna, pokoj či kuchyně, a to dokonce i podle rozměrů nábytku.

Pak je tu spousta otázek.

Jak nejlépe vyměnit elektrické zásuvky a vypínače za novější, jak se vyznat v kabelech tak, aby nás to z drzostí nenakoplo? Jak na protékající vodu z kohoutků, i z odpadů? Fígle, ale i vychytávky v běžném provozu domácnosti jako je třeba zhotovení vlastního nábytku. Co je k tomu potřeba, jak na to, a vězte, nic to není.

Máte na to.

Takže jak už bylo na začátku tohoto článku napsáno, občas sem do této kategorie Dům a zahrada něco napíši, poradím, a budu rád, když i vy se optáte jak na to, kolik vás to bude stát, a hlavně kde nakoupit, a za jaké ceny vše, co k tomu budeme potřebovat.

 Anebo si mezi sebou jako čtenáři portálu ČtiDoma/dům a zahrada vyměnit zkušenosti, rady, tipy, i názory co je lepší. Zda tak, či onak. Je to jen na vás.

Nikdo zázračně šikovný z nebe nespadl, a vy si pak můžete z hrdostí říci, i před jinými lidmi…

To jsem zvládla/zvládl… SÁM.