Jak a kde vybrat kočku

Při výběru mazlíčka byste měli vidět v jakém prostředí jsou kočky chovány
 

Samozřejmě je spousta možností. Můžete ji pořídit na inzerát, dále se vypravit do útulku ve svém okolí nebo zamířit do chovatelské stanice.

Jestliže toužíte po kočce ušlechtilé s průkazem původu nebo dokonce máte jasno ve výběru plemene, pak je nejlepší volbou vyhledat chovatele ve svém okolí. Abyste si domů přinesli zdravého jedince, je třeba se i při výběru mít na pozoru. To radí i zkušený chovatel britských koček z Milovic Lukáš Vaněk, který říká: Seriózní chovatel vás nechá za koťátkem dojíždět vícekrát nežli jen vybrat a odjet s ním. Správný chovatel by měl ke každému koťátku poskytnout řádnou kupní smlouvu, přiložit kopie všech zdravotních testů obou rodičů. Samozřejmě by koťátko nemělo opouštět matku dříve jak v 13 týdnech života a mělo by být řádně dvakrát očkované, třikrát odčervené s vystaveným očkovacím průkazem a pokud možno mikročipem.“ Raději než přes inzerát tedy volte přímou cestou k chovateli a snažte se zjistit o jeho chov co nejvíce informací.

Chovatelské stanice koček v okolí Prahy                                                            

 

Chovatelská stanice Wild Treasure – Horoušany, Houroušánky

Specializuje se na chov čistokrevných mainských mývalích koček. Kočky žijí v rodinném prostředí, důraz je kladen na zdraví a spokojenost koček i koťat.

Chovatelská stanice Rosso bellezza – Brandýs nad Labem

Chovatelská stanice ušlechtilých plemen britské a orientální kočky. Patří do Českého klubu chovatelů ušlechtilých koček a je i členem Svazu chovatelů koček. S kočkami navštěvuje tuzemské i zahraniční výstavy.

OLD COON – Zdiby
Specializuje se na chov Mainských mývalích koček. Předností stanice je, že jsou kočky geneticky testovány, aby se předešlo vadám na dalších generacích. Důraz je kladen na kvalitní výživu kočiček.

Ragdoll-Ragbur – Kladno
Chovatelskou stanice koček plemena Ragdoll. Nabízena jsou koťata v barvách seal, čokoládová, modrá, lilová, v kombinaci s červenou, dále ve variantách colorpoint, mitted a bicolor. Kromě toho stanice organizuje výstavy a soutěže.

Útulků se nemusíte bát

Nezáleží-li vám na původu kočičky a chcete-li navíc pomoci opuštěnému zvířátku, pak je možné vybrat si kočku z útulku. Na výběr jsou kočky dospělé, ale i koťata. O podmínkách adopce si můžete přečíst zde.

Čtěte také: Přehled útulků v okolí