Ploštičník předchází rakovině prsu a pomáhá při ženských obtížích

Ploštičník je přírodní lék pro ženy
 

Ploštičník je účinným lékem při zmírňování obtíží v průběhu menopauzy, tlumí menstruační a porodní bolesti a pomáhá předcházet rakovině prsu. Ke zdárnému růstu potřebuje pouze vlhké místo a co nejméně slunce.

Ploštičník je vytrvalá bylina, která by neměla chybět na zahradě žádného zahrádkáře a především

Ploštičník má více než 15 druhů

zahrádkářky. Jeho účinky objevili severoameričtí indiáni, jejichž poznatky o této léčivé bylině se rozšířily do celého světa. Ženám uleví a zahradu zkrášlí nenápadnými a přesto kouzelnými kvítky. Dorůstá délky padesáti centimetrů až do dvou metrů.

Zmírní porodní bolesti a poradí si s přechodem

Blahodárných účinků ploštičníku už dlouhá léta využívá nejedna žena. Zmírňuje premenstruační syndrom a tlumí nepříjemné menstruační křeče. Díky svému protikřečovému působení pomáhá při snadnějšímu průtoku krve u porodu a ženám krátce po porodu ulevuje od bolesti a urychluje hojení ran. Je také účinným prostředkem při zmírňování návalů při menopauze, dokáže totiž v těle snížit hladinu luteotropního hormonu, který má na vzniku návalů největší podíl.

Hadovitě zkroucený kořen ploštičníku obsahuje velké množství fytoestrogenů, což jsou rostlinné estrogeny, které se velmi podobají lidským. Při užívání odvaru z ploštovičníku v průběhu menopauzy se fytoestrogeny váží v prsou a pomáhají tak zabraňovat vzniku rakoviny prsu. O dalším pomocníkovi při předcházení rakoviny jsme psali zde.

Tato léčivka má také lehké protizánětlivé účinky.

Roste často v blízkosti lesa

Pro správný růst potřebuje vlhko a stín

Ploštičník patří mezi menší skupinu vytrvalých bylin, které slunce nepotěší. Pokud chcete tuto trvalku pěstovat, připravte si pro ni na zahradě stinné a vlhké místo, pokud možno s nejkypřejší půdou. Pouhá voda, kterou si rostlina sama bere z půdy, nestačí, potřebuje pravidelné zalévání, především pokud na ni přes den zasvítí slunce. Na jaře doporučujeme ploštičník pohnojit humusem. Připravte si pro něj organické hnojivo podle snadného návodu.

Dorůstá až do délky dvou metrů

Odvar z kořene popíjejte třikrát denně

Právě v kořenu je obsaženo největší množství léčebných látek. Na jeden šálek odvaru stačí půl gramu čerstvého nebo sušeného ploštičníkového kořenu. Pro neúčinnější léčbu popíjejte ráno, v poledne a večer. Ploštičník ale nepoužívejte déle jak dva měsíce v kuse, vyhnete se tak nepříjemným žaludečním problémům. Neměly by ho také užívat těhotné ženy, anebo by se měly prvně poradit se svým gynekologem.

Léčivé účinky má i kořen čekanky.