Proměna mělnického parku za 30 milionů. Vyjde to?

Město se zeptalo na názor obyvatel v anketě.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Město Mělník zažádalo o grant na proměnu parku Na Podolí. Šance nejsou velké, ale když to vyjde, tak se budou dít věci! Takových 30 milionů totiž udělá hodně. Vymysleli si na radnici něco sami, nebo se zeptali lidí? Víme, jak by park mohl vypadat.

Žádosti o granty jsou často šité horkou jehlou, protože se na poslední chvíli musí honit deadline. Samozřejmě to je něco, co je z nedomyšlených projektů očividně vidět. Nic takového však v mělnické žádosti o grant u Nadace proměny Karla Komárka nehrozí. Proč?

Roky dotazování a poslouchání

"Už od roku 2010 jsme se socioložkou dělali podrobné šetření. Dotazníky bylo možné vyplnit na autobusovém nádraží, v Tesku a samozřejmě na internetu," vysvětluje Lukáš Kuda, který dostal problém od města na starost. Díky sesbíraným odpovědím a jejich vyhodnocení radnice získala poměrně dobrou přestavu o tom, co by si lidé v parku přáli, a co jim naopak vadí. "Nejčastěji se objevovaly požadavky na nový mobiliář parku. To znamená lavičky, osvětlení, koše a podobně. Pro děti by si všichni přáli hezké hřiště a na kulturní akce by mohl být vybudován amfiteátr."

Některé pak mrzí, že tok Pšovky je příliš rychlý a voda park hned opouští místo toho, aby se vybudovala jezírka (za tuto situaci může umělé narovnání toku Pšovky v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století). To by se dalo řešit mimo jiné i meandrem toku. Je tedy jasné, že náměty si Mělník vzal i přímo od obyvatel.

Jsou však také nápady, které město doplnilo samo. Jde například o údržbu zeleně a úprava parku a navazující zelené promenády podél Pšovky. Zásadní je i vylepšení cest a obnova a doplnění stromů, keřů, trávníků či okrasných rostlin. Součástí projektu je vybudování školky, jejíž zahrada bude propojená s parkem.

Žádost o grant

Město žádá o 30 milionů korun, z toho 90 procent může pokrýt nadace. Zda město peníze získá, bude jasné na podzim. "Zatím jde jen o studii. Nemáme žádné návhy, které bychom mohli ukázat," vysvětluje Lukáš Kuda. Funguje to totiž tak, že návrhy vznikají až poté, co se podaří peníze získat. "Formuláře jsme odeslali v pátek, naší konkurencí je asi pětadvacet jiných projektů. Vyhrát však může jen jeden."

Cíl projektu je přitom jasný. Udělat z prostoru místo pro relaxaci a aktivní trávení volného času nejen pro lidi z okolní zástavby, ale z celého města. "Chceme zde mít poměrně moderní víceúčelové parkové plochy," doplnil starosta Mělníka Ctirad Mikeš. Je zřejmé, že když se podaří "přilákat" více Mělničanů do parku, bude to mít příznivý vliv i na okolní podniky, jako jsou kavárny, cukrárny a podobně. Jedním z idálních scénářů by bylo i zpřístupnění údolí Pšovky k procházkám tak, že by se mělo dát podél řeky pohodlně dojít až ke Kauflandu.

V případě získání peněz by mělo být hotovo do tří let. Pokud to neklapne, zastupitelé budou usilovat o realizaci projektu jinými cestami. Konkrétní plány však zatím nemají.