Vzít si psa z útulku ano, nebo ne? Je v nich ještě vůbec místo?

Vzali byste si psa z útulku?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Mnozí lidé mají obavy vzít si psa z útulku. Netuší, co si v životě prožil, jak bude reagovat například na děti. Může být opravdu takový pes velmi nebezpečný a je důvod k obavám, nebo se s ním dá pracovat? A jaký je vůbec stav útulků, které jsme oslovili?

Pokud zvažujete, jestli si pořídit psa z útulku, berte na vědomí, že je dobré si všechno nejdřív dobře promyslet. Zjistěte si všechny informace. Občas se totiž bohužel stane, že si lidé psa z útulku sice vezmou, ale za pár dní ho tam zase vrací. Pro zvíře to rozhodně není dobré. 

Zajímavostí je, že žádné statistiky, které by monitorovali obsazenost útulků se v České republice neevidují. Funguje množství soukromých útulků, ve kterých se o pejsky starají lidé jen z vlastní vůle. Psi do těchto útulků přicházejí a odcházejí, bez státní kontroly. Podle toho, jak se většina útulků vyjadřuje na sociálních sítích je však evidentní, že poslední dva roky je asi 80% útulků ve stop stavu.

"Jedním z nejhorších období je asi měsíc po Vánocích, kdy jsou útulky plné nechtěných dárečků," vysvětluje Jitka Bilíková z útulku v Neratovicích. "To druhé nejhorší období je právě na jaře, kdy se narodí nejvíc štěňat a ty nechtěné se pak odkládají. Jsme rádi, když se podaří umístit pejska. Ale chceme, aby se mu v nové rodině dobře dařilo, proto je pak namátkově kontrolujeme."

"Jsme skoro úplně plní, z dvaceti míst je obsazených osmnáct," potvrdila Eva Benešová z útulku v Poběbradech. Útulky ve Středočeském kraji sice nejsou vyloženě přeplněné, ale přesto, čím méně psů tam musí trávit svůj život, tím lépe. "Situace není kritická, ale stejně jsou na tom útulky v kraji dost špatně. Peníze jsou vždycky potřeba, nejen na granule, ale i na očkování a zdravotní péči," dodává chovatelka.

V létě množství útulků nabízí i možnost pejska venčit, což potěší obě strany. Většina nebere psa od lidí z ulice vůbec, jedinou vyjímkou je Dogpoing v Kostelci nad Černými lesy, kde se čas od času obejví zpráva, že se pár míst uvolnilo. "Umí pejsky dobře propagovat a mají vlekou fanouškovskou základnu. Díky tomu mají úspěchy," myslí si Eva Šteklová z Nadačního fondu pes v nouzi. 

Na co si dát pozor u pejsků z útulku? 

Vzhledem k tomu, že nevíte, co pes v minulosti prožil, je třeba postupovat opatrně a trpělivě. Pes se může například bát různých situací a věcí, u kterých byste to nečekali. "Většinou to poznáte hned a snadno," vysvětluje odborník Pavel Bradáč ze Školy pracovní a zábavné kynologie. "Často to také vypozorují pracovníci útulku, samozřejmě záleží na tom, jestli je to dobrý útulek. Podle mého odhadu je těch dobrých asi jedna třetina," uvádí do problematiky Pavel Bradáč. 

Pravdou však je, že v útulku je těžké identifikovat všechny situace, které později mohou být problematické. Bez větších problémů by to mělo být se štěňaty či mladými psy, které někdo jen někde odložil, ale nezažili žádnou krutost. Poznáte je podle toho, že jsou přátelští ke všem a nebojí se nepřiměřeně žádných lidí. 

"Ono se řekne, že pes z útulku může být nejistota toho předchozího života, jenže například papíroví psi z velkochovů na tom mohou být klidně i hůř," upozorňuje odborník. "S každým psem se dá pracovat, jde jen o ten čas. Nejvíce ho potřebují psi, kteří byli týraní nebo žili v otřesných podmínkách. Agresivně a nepředvídatelně se chovají čistě ze strachu. Nikdy to nemá jiný důvod," vysvětluje Pavel Bradáč.

Výběr psa by měl probíhat spíše tak, že řeknete pracovníkům útulku o tom, jaký život vedete. Jak moc jste aktivní, jak na tom jsou vaše děti, časové možnosti a podobně a na základě toho si necháte doporučit konkrétního psa. Jenže realita je často jiná. Podíváte se na psa, který vás nadchne, do krve se vám vyplaví oxytocin a dopamin a vy si psa "zamilujete". 

Pokud je pes z nového prostředí nervózní, je to naprosto normální. Může vrčet a být i zlý, vy byste se ale měli spíše než na "vymezování hranic" obrnit trpělivostí a nechat psa zjistit, že mu nic nehrozí a že se s vámi může cítit komfortně. Nenuťte ho hned k mazlení a poslouchání. Raději ho nechte být a poskytněte mu to, co potřebuje. 

"Když nastanou nějaké problémy, není to neřešitelné. Zatím jsem tedy neměl takový případ. Některé situace se dají řešit až překvapivě rychle," myslí si Bradáč. Dobrý útulek poznáte tak, že ještě rok pes vlastně není váš, ale útulku. Teprvě po roce úspěšného soužití si psa "zasloužíte" a je váš. "Je to právě kvůli tomu, že se může stát, že to nebude fungovat. Zejména když se lidi nechtějí snažit. Protože jinak se dá vyřešit všechno," uzavírá Bradáč.