Doprava kolabuje, kraj trápí lijáky a velká voda. Kde je to nejhorší?

Průmyslová, Kralupská a Vrapická v Kladně jsou neprůjezdné
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Čtvrteční ráno přineslo hlavně v Praze a na západ od ní prudké lijáky, které dokonce mají na svědomí kolaps vlakové dopravy. Místy dokonce napršelo až 60 milimetrů srážek. Z vlakových tratí se teď problémy postupně přesouvají na silnice.

V Praze, na Berounsku, Příbramsku a také v okrese Praha-západ platí od čtvrtečního rána varování před přívalovými srážkami ve formě extrémního stupně nebezpečí. V Radotíně dokonce spadlo od půlnoci více než 60 milimetrů srážek, v Dobřichovících pak o deset milimetrů méně. 

Výstraha před povodněmi s vysokým stupněm nebezpečí se až do pátečního rána týká Prahy i západní části Středočeského kraje.

"Na místo míří bagr, který bude muset pravděpodobně dosypat štěrk a odstranit zeminu, pracovat bude nejspíše až do zítřejšího dne. Záleží na tom, kdy déšť ustane, na místě je totiž podemletá kolej, momentálně se jezdí pouze po jedné," sdělil nám mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš. Zároveň dodal, že první traťová kolej na trase Praha – Beroun je již zprovozněna a na dalších závadách se intenzivně pracuje.

"Nikdo nic neví. Informace z nádražního rozhlasu praví, že vlaky nejezdí, že přijede autobus. Přesunuli jsme se tudíž k autobusům, ovšem chlap z drezíny nás posílá na vlak, že pojede z druhé koleje. Potom jsem si všimla, že jede malý autobus do Radotína, tak jsem ho využila. Totální organizovaný zmatek," popsala ranní situaci v Černošicích cestující Radka. 

Kdy se očekává ustání srážek?

Proč je vlastně taková kalamita? Přes naše uzemí momentálně přechází tlaková níže, která jde ruku v ruce se srážkami a bouřkami. Ty se sice vyskytují sporadicky, ovšem během dne by se měly objevovat ve větším počtu.

Radotín hlásí krizovou situaci v Edenu. Potok vytékající ze Sudů a Černé rokle se proměnil v řeku. Zatopené jsou domy na ulicích K Cementárně, Vápenná a HZS, cesta K Cementárně je uzavřena.

"Nejčetnější srážky jsou momentálně v Praze a na západ od ní. V nejbližších hodinách by mělo spadnout dalších 30 mm," sdělil nám Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu.

"Během večerních hodin by se měly srážky a bouřky postupně přesouvat k severovýchodu a z větší části mimo naše území. V noci bude oblačnost ustávat a obloha se postupně vyjasňovat."

 

 

Situace se na železnici uklidňuje

Momentálně nejezdí vlaky z Prahy na Beroun (již zmíněná jedna kolej je však již opravena) kvůli podemleté železniční trati, náhradní dopravu zajišťují autobusy. Správa železniční dopravní cesty řešila v noci více než deset situací, zejména stromy v kolejištích, dále také dvě poruchy trakčního vedení a jeden výpadek bezpečnostního zařízení.

Přeháňky budou pomalu ustávat, v neděli se však prudce ochladí. Teplotní maxima se čekají jen do 16 stupňů.

"Omezení v dopravě přetrvává v úseku Kolín - Kutná Hora, kde je poškozeno traťové vedení, po jedné koleji se již jezdí. Plné obnovení se očekává v dopoledních hodinách. Zpoždění je maximálně deset minut," dodal Iliaš. Na to, co všechno se v noci dělo, je to tedy téměř zanedbatelné.

Největší porce práce byla tradičně na hasičích. Středočeský kraj dostal "přímý zásah". Kromě zmíněných lokalit zasahovali třeba i v Hostivici na Praze-západ, kde se valila voda z potoka zahradami a zcela naplnila místní rybník. Jejich pomoc byla potřeba například i ve Všenorech, v Jílovišti, v Řeporyjích nebo Zadní Kopanině či Ruzyni. Kromě "běžných" úkonů v Radotíně museli také evakuovat nadměrného pacienta. Spolu s posádkou ZZS Trans Hospital PLUS se nakonec dílo podařilo.