Mělník čelí vlně násilných útoků. Může se žena vůbec bránit?

Ženy se o nebezpečí informují na sociálních sítích
 

Brutální násilí vůči mělnickým ženám eviduje policie již od konce června. Zatím není jasné, jak a jestli spolu případy souvisí. Otázkou je, jak by se dala situace zlepšit a jestli je vůbec možné, aby se samotná žena mohla útočníkovi ubránit. 

Za posledních osmnáct dní už čtyři napadené! Jméno pachatele je zatím neznámé, a tak město a jeho okolí logicky obchází strach. Jisté je jedno, situace se musí urchleně řešit. Na jaké bezpečnostní opatření by si měly ženy na Mělnicku zatím zvyknout?

Nebezpečí číhá po celém městě

Mělník na konci července zachvátila vlna násilností páchaných na ženách. Zatím to vypadá, že tohle období jen tak neskončí. Neznámý agresor (jeden nebo více?) si už našel čtyři oběti. Klíč mezi napadeními zřejmě není, pravděpodobně jde o náhodný výběr. Skoro by se dalo čekat, že půjde o jednoho člověka, který má jednoduše psychické problémy a potřebu ubližovat ženám. Jenže to by bylo nejspíše moc snadné a zatím hlavně předčasné.

Dalším případem násilí je napadení osmadvacetileté dívky, kterou pobodal její přítel v Liběchově na Mělnicku. Těžce zraněnou transportoval do nemocnice vrtulník. Policie ještě ten den dopadla podezřelého muže. I když s ostatními napadeními zřejmě nesouvisí, je to další důkaz šílené agrese.

První případ, o kterém jsme vás informovali, se stal 21. června na vyhlídce na soutok Labe a Vltavy. Šlo pokus o znásilnění, který vyústil v brutální napadení a krádež. Žena po napadení skončila na jednotce intenzivní péče. Krajská kriminální policie začala okamžitě případ řešit, jenže zatím bez výsledku.

Další neštěstí, jen s menší intenzitou, potkalo mladý pár za Cukrovarem kousek od zastávky u Nováků 25. června. Hned tři dny poté, 28. června, se však odehrál další brutální útok. I tentokrát šlo o mladou ženu, která skončila v nemocnici s vážnějšími poraněními. Napadena byla po půlnoci v  Bezručově ulici nedaleko autobusového nádraží.

Co na to policie?

Mělnická policie zatím neví, jak a jestli spolu případy nějak souvisejí. Zatím vypadá evidentní jen to, že poslední pobodaná oběť bude nejspíše dílem jiného pachatele. "Probíhá intezivní pátrání. K případům se nebudeme blíže vyjadřovat," sdělila mluvčí policie Markéta Johnová. 

Prozatím se doporučuje všem ženám na Mělnicku, aby se měly na pozoru. "Při návratech v nočních hodinách se nechte doprovodit pouze spolehlivou osobou nebo si zavolejte odvoz," radí Johnová. "Dobré je u sebe nosit prostředky osobní obrany jako spreje a osobní alarmy. Při pocitu ohrožení klidně volejte policii, je lepší planý poplach než zničený život." 

Je tady několik věcí, kterými to oběti pachatelům ulehčují: Mají vysoké podpatky, ve kterých se špatně utíká. Mají dlouhé vlasy a culík nebo cop. V zimě pak šálu kolem krku.

Další vhodná bezpečnostní opatření

  • Jdete-li na setkání s neznámým člověkem, na neznámé místo nebo na schůzku ve večerních hodinách, nechoďte sama.
  • Nepodléhejte nátlaku při pozvání známých i neznámých osob na nebezpečné akce plné vzrušení a experimentů.
  • Říkejte svým blízkým, kam a s kým jdete a kdy se nejpozději vrátíte.
  • Nenechte se vylákat na neznámá místa.
  • Nezanechávejte u neznámých osob kontakty na sebe, nenechte se jimi doprovázet.
  • Vyhýbejte se autostopu a dopravě cizími lidmi.
  • Nebojte se být přímé a říkat NE v okamžiku, když se děje něco, co nechcete.

Kdo je pachatelem?

"Agresorem takto vedených útoků může být nejspíše člověk s dissociální poruchou osobnosti," myslí si psycholog Patrik Janov. "Typickým rysem jeho osobnosti je pravděpodobně porucha seberegulace. Jde zpravidla o povahu sebenejistou s nedostatečným smyslem pro realitu, jejich impulzivita není zvládána rozumem."

Co se děje při útoku? "V kritickém momentu se projevuje snížená odolnost vůči zátěži a svou roli může sehrát i požitý alkohol. Atak je veden ofenzivní agresí a silným zlobným afektem," popisuje odborník s tím, že na první pohled nemusíte na tomto člověku vůbec nic poznat.