Den neštěstí a zkázy? Jaké pověry jsou kolem pátku 13. a věříte na ně?

Věříte na pátek třináctého? Stane se něco hrozného? Prozradili jste nám své zkušenosti
 

Pátek třináctého je datum, kdy se podle pověr něco špatného stane. Někteří lidé mají z tohoto dne takový strach, že trpí fobií z čísla 13. Jak se na "nešťastné datum" díváte vy? Ptali jsme se na názory čtenářů ze středních Čech. Připadl právě na tento týden.

Datum, které je v celé řadě zemí považováno za nešťastné. To je pátek třináctého. Někteří lidé mají k tomuto datu úctu, jiní nad ním jen mávnou rukou. Pověra spojená s tímto datem je křesťanského původu, kdy byl na Velký pátek ukřižovaný Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu celkem 13 lidí. Ten třináctý byl Jidáš, který Ježíše zradil. 

V pátek prý nabídla Eva jablko ze stromu poznání Adamovi, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela, v pátek došlo ke zmatení jazyků v Babylóně. Jsou to jen náhody?

Historické kořeny má pověra údajně i kvůli událostem pátku 13. října 1307. Francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od toho dne templáři považovali pátek třináctého za nešťastný den.

Den, kdy se něco stane. Co si myslíte vy?
Třináctka v tomto datu má ale víc výkladu. Například Židé považovali třináctku za nešťastné písmeno, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Maret - smrt. Toliko výkladů pátku třináctého podle pověr.

Má ale strach reálný základ? Podle našich čtenářů ne tak docela. "Já na pátek třináctého nevěřím, respektive je to den jako každý jiný. Věřím ale v teorii vlivu. To znamená, že když někdo opravdu uvěří tomu, že se něco špatného může stát, opravdu se to stane. Ne však kvůli nějakým temným silám, ale kvůli tomu, že o tom člověk přemýšlí, věří tomu a má z toho strach," uvádí Martin Beneš z Poděbrad.

Jiný názor na to má sedmadvacetiletý Dominik. "Osobně to datum respektuju. A z historie je patrné, že ať je člověk pověrčivý, nebo ne, tak pátek třináctého není zrovna šťastný den," říká Dominik Říha z Prahy-Štěrbohol.

Zajímavá zkušenost se stala Daniele. "Na to datum sice nevěřím, ale... Před deseti lety jsem v pátek třináctého podepisovala smlouvu na podnájem a skládala zálohu ve výši několika desítek tisíc korun a z legrace jsem se zmínila, že doufám, že to datum to nějak neovlivní. Majitelka bytu mne uklidňovala, že vše bude v pořádku a v pondělí dostanu klíče a budu bydlet. No, v pondělí jsem potkala u bytu přesně 13 dalších lidí, které napálila stejná bytová podvodnice. Peníze jsem už nikdy neviděla. Ale pořád tak nějak nevěřím, že to je automaticky špatný den," vypráví Daniela.

Chorobný strach z čísla 13
Někteří lidé jsou pověrčiví tak moc, že je pro ně pátek třináctého duševním utrpením. Strach z pátku třináctého může přerůst až ve fobii. Chorobný strach z tohoto data (či spíše z čísla 13) se nazývá krkolomně paraskavedekatriafobie nebo též friggatriskaidekafobie. Lidé, kteří touto fobií trpí, by měli vyhledat co nejdříve pomoc odborníka, jde o závažný problém jako u každé jiné fobie. 

Tajemno, záhady přitahovaly lidi už od pradávna. Dalo se hodně využít, ale i zneužít...

"Na pátek třináctého jsem měla vždy naopak hodně štěstí, takže se tomu jen směju," říká Markéta z Horních Počernic. "Nechápu, jak může být někdo tak pověrčivý a toho data se bát. Řekla bych, že se takoví lidé snad bojí i bouřky nebo větru," kroutí hlavou. "Zítra na pátek třináctého budu mít narozeniny, tak nevím, co by se mohlo stát," uvažuje Karel Hanzlík a naznačuje, že se spíš někde opije s přáteli.

Kolik pátků třináctého už proběhlo
Během jednoho roku bývají nejčastěji dva pátky třináctého, v některých letech jsou ale i tři. V nepřestupných letech je pátek třináctého v únoru a následuje pátek třináctého v březnu. Každý rok je pátek třináctého alespoň jeden. Magickým datem se inspirovala také řádka filmů. Nejznámější je asi série amerických hororů Pátek třináctého, která obsahuje 12 filmů natočených mezi lety 1980 a 2009. Hlavní postavou je mentálně postižený chlapec, který vraždí, aby pomstil vlastní smrt. 
 

Máte obavy, že se pátek třináctého něco stane?