Zapomeňte na chemii: K dokonalé kráse pomůže jen obyčejné zelí

Zelí je zázračným lékem pro lidské tělo, na jaké další způsoby se dá připravit?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chcete mít krásnou postavu, pleť a k tomu kvalitně fungující imunitní systém? Pak je pro vás zelí to správné řešení. Nemusí se to sice na první pohled zdát jako vrchol kosmetického průmyslu, na druhou stranu příroda mnohdy umí zázraky. Čtěte dále, sami uvidíte.

Zelí patří mezi brukvovitou zeleninu, o které se říká, že by měla být denně na našem jídelníčku. Proč? Protože v sobě má vysoký obsah prospěšných živin, které lidský organismus prostě miluje. Síla zelí vychází z jeho vysokého obsahu síry a vitamínu C. Perfektní je, že máte několik možných způsobů, v jaké formě ho konzumovat. Nutné je ovšem podotknout, že léčivé je čistě jen zelí, které nebylo tepelně upravené.

Pozitivní na imunitu a trávení

Nejčastější způsob přípravy je fermentace zelí. Kysané zelí je pak nejrychlejší možnou svačinkou, která jen našemu zdraví prospívá. Pro náš imunitní systém a trávení jsou důležitá probiotika, jež právě fermentované potraviny obsahují.

Pro správné trávení je také dobrý obsah vody a vlákniny v zelí, dá se tak předcházet zácpě a trávicí trakt tak funguje, jak má. Vláknina je důležitá pro tělo kvůli pravidelnosti, vylučováním stolice a žluči je pak odváděno denně spousta toxinů z těla.

Věděli jste, že se zelí pěstuje více než 4 000 let? Už staří Egypťané mu dokonce připisovali božskou moc. Používali ho jako obětní dar. 

Pryč s mastnou pletí a akné

Zelí má kouzelnou moc, pomáhá odbourávat jak akné, tak i mastnou pleť. Působení síry uvnitř těla je důležité pro tvorbu kreatinu neboli proteinových látek. Ty jsou potřebné pro růst nehtů, vlasů a i kvalitu kůže. V podstatě zelí vyhlazuje pleť a pomáhá likvidovat vrásky. Je to díky čištění krve pomocí právě zelí, které mění metabolismus buněk a funguje tak jako takový omlazující elixír pro pokožku i pleť.

Pokud se snažíte zhubnout, je zelí ideální řešení, jak na to jít tím správným směrem. Ideální je na snížení váhy kysané zelí. Jak už bylo výše zmíněno, má vysoký obsah vlákniny a to způsobuje pocit sytosti a omezuje chuť k jídlu. Chce to ale dodržovat správný jídelníček a zelí konzumovat pravidelně každý den. 

Zelí obsahuje nejvýznamější složky a to: vitamíny B1, B6, B9, C a K, mangan, vápník, draslík, hořčík fosfor a železo, vysoký obsah vlákniny, antioxidanty a fytonutrienty, sloučeniny působící proti rakovině i toxinům.

Trpíte nespavostní a bolestmi hlavy?

Podle lidové medicíny je vhodné užívat čerstvou zelnou šťávu či přímo čerstvé zelí při problémech s nespavostí. Pomáhá dokonce i při bolestech hlavy nebo při onemocnění sleziny.

Nálev nebo i kysané zelí přímo se doporučuje pro diabeticky, lidi s nemocnými žlučovými kameny či játry. Zelná šťáva je velice účinná, dokáže snížit kyselost v žaludku, když máte sklony k obezitě a hemeroidy.