Žijete nedaleko skládky? Čas od času jsou nebezpečné

Skládka není přirozená součást přírody. Hrozba kontaminace vod či požáru je reálná. Prolistujte fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V 90. letech minulého století se v ČR řešily odpady tím, že se vystavělo přes 220 skládek s obrovskou kapacitou absorpce především směsných komunálních odpadů. To je na tak malou zemi neuvěřitelné množství. V současné době skládkujeme 46 % komunálního odpadu.

Jen pro představu, Německo skládkuje v současné době 0 %, Rakousko 3 %, Holandsko pouze 2 % veškerého Holanďany vyprodukovaného odpadu. Obce skládek využívají, protože je to jednoduché a nejlevnější řešení. Nový zákon, který se připravuje již 8 let, nemá šanci projít.

RECYKLACE vs. ODPAD

- recyklace odpad využívá x odpad na skládce je nevyužitý

- recyklace šetří primární suroviny x skládky ne

- recyklace je k životnímu prostředí šetrná x skládky jsou časovanou ekologickou bombou

Skládkaři, kteří ze svého byznysu skládek a svozů udělali zlatý důl, prostě zákon nepustí v platnost. Proč? Protože chce zdražit poplatky, které musí skládky odvádět státu. Tím by se samozřejmě dostaly do hry i ostatní druhy nakládání s odpady, jako je recyklace, materiálové využití nebo energetické využití. Tyto metody, jak z odpadu udělat něco lepšího, jsou samozřejmě dražší.

Náklady na likvidaci požárů neplatí provozovatelé skládek, ale my všichni

Skládky nás ale postupem času budou stát o hodně víc. Platíme zdravím, platíme penězi a platit budou zdravím a penězi i naše děti. Od roku 2010 vyjížděli hasičské záchranné sbory k 8 262 požárům skládek.

Při těchto požárech se uvolnilo do vzduchu obrovské množství škodlivin, jako jsou například smrtelně jedovaté dioxiny, CO, CO2, NOx, sloučeniny síry a další škodliviny, které dýcháme my všichni. Výjezdy se dají vyčíslit i penězi. Od roku 2010 stála likvidace přímých škod požáru skládek 26 262 800 korun. Nepřímé škody bohužel nelze vůbec odhadnout.

Metan a kontaminace pitné vody

Skládka nemusí hořet, aniž by velmi poškozovala životní prostředí. Sama o sobě uvolňuje metan, který způsobuje skleníkový efekt. A i ve skládkách, kde se skládkový plyn bere, není jímán ani zdaleka všechen.

Každá skládka jednou proteče. Obrovské nebezpečí kontaminace spodních vod je nasnadě. V mnoha případech se tak dokonce už děje a případů přibývá. Čištění vod stojí nemalé peníze, které musíme platit. Než vodu vyčistíme, než vůbec zjistíme, že je závadná, pijeme my i naše děti vodu kontaminovanou.

Jsou starostové dobrými hospodáři? 

Připravují se na rok 2024, kdy bude skládkování dle zákona ukončeno. Mají vyčísleny náklady na přechod na recyklaci odpadu? Připravují se na důsledné třídění odpadu? 

Jde o "byznys"

Skládkaři se nechtějí připravit o svůj byznys ani po roce 2024, kdy stávající zákon zakáže odpad skládkovat. Mocí peněz a lobingu nedovolili vzniknout nové legislativě. Tím zamezili vzniku ekologičtějšímu nakládání s odpady.

Takže budeme mít i nadále levné odpady, ale za cenu, že budeme otravovat ovzduší, vody a naše děti na sanaci skládek v budoucnu vydají obrovské peníze. Němci, Rakušané nebo Holanďané mají odpady dražší, pravda. Připlácí si totiž za bezpečí a zdraví svých dětí a to je moudré. Jak to tedy budeme dělat my?

 

-Připraveno ve spolupráci s Českou asociací oběhového hospodářství www.caobh.cz-