Funkční oblečení umí usnadnit život. Sport v zimě se stane radostí

Temoprádlo by mělo být základním vybavením každého sportovce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zapomeňte na studené potůčky potu, které vám stékají po zádech, když v zimě třeba dobíháte autobus nebo tramvaj. Zahoďte i bavlněné tričko, které se stává zásobárnou potu. Jak se dá efektivně využívat termoprádlo a jak ho správně vybrat?

Funkční oblečení, neboli také termoprádlo, je takovým malým, pomyslným textilním zázrakem, které díky speciálním vláknům odvádí pot z těla a izoluje. Zpříjemní vám venkovní sportovní aktivity, ale zahřejte i při běžném nošení.

Důvodů, proč ho nosit, je bezesporu více. V prvé řadě odvádí pot z pokožky. Dokáže ale také rychle schnout a pokud navlhne, není těžší než v suchém stavu. Na těle nestudí a neomezuje v pohybu. V zimě je schopno zahřát, ale v létě naopak ochladit.

Na rozdíl od standardních materiálů umí funkční tričko či jakékoliv jiné termoprádlo rozložit pot do celé plochy oblečení a odvádět ho do dalších vrstev. Díky tomu se vlhkost lépe vstřebá, oblečení nenavlhne a vy tak na sobě neucítíte ani kapku potu a navíc zůstanete v teple.

Kouzlo termoprádla spočívá především v jeho prodyšnosti - outdooroví příznivci tuto funkci pojmenovávají jako tzv. knotový efekt.

Důležité je vrstvení

Funkční tričko a jeho efekt ještě znásobíte, když pod něj oblečete termonátělník a navrch ještě dáte funkční mikinu nebo bundu. Každý kousek termooblečení má totiž svoji funkci a aby vše dobře fungovalo, je správné vrstvení naprostým základem.

Jako první by měla být transportovní vrstva, to je spodní prádlo, podprsenky, tílka, spodky, trička nebo legíny. Jedná se o vrstvu, která je v přímém kontaktu s pokožkou. Následná termoizolační vrstva by měla být ve formě mikiny, roláku a tepláků. Tato vrstva se stará o to, aby teplo, které vytvoří tělo, neuteklo ven a brání také pronikání chladného vzduchu.

Nasává ale také pot ze spodního oblečení a dostává ho pryč. Poslední ochranná vrstva by měla být bunda, vesta či kalhoty. Tato vrstva je nepromokavá a větruodolná, také ale prodyšná, aby se pod ní nic nezapažovalo.

Pokud máte zájem o to, aby vám funkční prádlo přineslo maximální efekt, rozhodně ho nekombinujte s dalšími typy prádla. Když si totiž například obléknete termotričko a na něj bavlněnou mikinu, tak se odvedený pot nahromadí v bavlněné vrstvě a vy strávíte celou procházku ve vlhké, těžké mikině.

Aby se jednotlivá vlákna neponičila, perte oblečení vždy naruby. Volte program, který přináší teplotu maximálně 40 °C, vyšší totiž vláknům škodí. Zapomeňte na aviváž a sušičku. Prádlo rozhodně nežehlete.

Jak vybírat?

Před nákupem podobného oblečení určitě nejdříve zvažte, kam budete nový nátělník nebo kalhoty nosit. Od oblečení na hory očekáváte, že zahřejte, od trička na kolo zase chcete, aby rychle schnulo a odvádělo pot. Ačkoliv je většina termoprádla naprosto univerzální, tak roční období a účel určitě hrají významnou roli.

Dbát byste měli ale také na velikost. Termoprádlo musí přiléhat, ale nesmí škrtit. Střih by měl být takový, aby se nezařezával a švy by neměly tlačit. Hledáte-li oblečení na cyklistiku, běh či horolezectví, pak je nejlepší to, co má nízkou hmotnost.

Nepodceňujte ale ani samotný materiál, kterým je nejčastěji polypropylen a polyester. Najít se dají ale také produkty z bambusu nebo vlny. Ty jsou sice přirozeně antibakteriální a díky tomu nezapáchají ani po několika dnech nošení, na druhou stranu jsou ale náchylnější k poničení.