Chystá se zvýšení poplatků za odpad?

Víte, jaký je nejlepší odpad? Ten, který nevznikne, ale jak na to?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Již léta se připravuje nová legislativa pro nakládání s odpady, která obsahuje i tolik diskutované navýšení poplatků za skládkování. Debaty neberou konce a hlavní odpůrce, tedy skládkové a svozové firmy, využívají velmi silný a citlivý argument: Navýšení zaplatí občané! Ale může to být i jinak, zvýšení poplatků za skládkování může naopak vést i ke snížení nákladů na odpady.

Na tuto větu slyší každý starosta, každý občan i novinář, který není erudován v oboru. Věta je tak silná, že jakákoliv snaha státu o odklon odpadu ze silně neekologických skládek jinam selhává. Pravda je ale taková, že pokud se starosta bude starat o obecní odpady, nemusí občan navýšení poplatků vůbec zaznamenat.

Podnikatelé, kteří se živí svážením a skládkováním odpadů, můžou stokrát či tisíckrát říkat, že zvýšení poplatků na bráně skládky zaplatí občané, vždy to ale budou říkat jen a jen z důvodu zachování svého zisku. O občana nejde. Občas jsou z médií slyšet i hrozivá čísla. Některé prameny uvádějí až desetinásobné zdražení poplatků za svoz odpadů pro občany.

Jak to tedy je?

V současné době končí na skládce jen obsah černé popelnice. Nakládání s vytříděným odpadem by obec nemělo nic stát, protože její náklady na vyseparovaný odpad se tak jako tak pokryjí z příspěvků od výrobců. To se však z důvodu nevyvinutého recyklačního průmyslu může brzy změnit. První náznaky již jsou, kdy svozové firmy požaduji v dodatcích smluv plnění za vytřídění plastový odpad.

Stát se snaží předat našim dětem a dalším generacím zemi v dobrém stavu. Skládky jsou časované ekologické bomby, a proto stát nechce dál zahrabávat odpad do země. Ostatní technologie nakládání s odpady jsou ale dražší než prosté skládkování. Zvýšením poplatků za skládkování tak chce stát dát těmto technologiím a celému odvětví recyklačního průmyslu šanci.

Majitelé skládek totiž logicky navýšení poplatků promítnou do ceny za odstranění odpadu na bráně. Komu? Původcům, což jsou obce a firmy. Pokud bude odstranění tuny odpadu na skládce dražší než jiné technologie, logicky půjde odpad tam, kde se o odpad postarají levněji. Nejsme přece tak bohatá země, která by si mohla dovolit skládkovat využitelné suroviny, kterými jsou právě obecní, komunální odpady.

Samozřejmě, že lze pokračovat v tom, že vše hodíme do černé popelnice a svozová firma, která má s obcí smlouvu, se o odpad postará. Bude to jen prostě dražší. Pokud ale v černé popelnici nic nebude, nebo jen nezbytné nevytříditelné odpady, půjde na skládku opravdu jen zlomek toho, co tam končí dnes. Poměr vytříděných plastů, skla, kovů a papíru se zvýší, a tím se zvýší i příspěvek od autorizované společnosti, kterým pak starosta pokryje nakládání s ním.

Stačí lidem vytvořit podmínky

Zkrátka nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Čím více odpadu skončí v zelené, žluté, oranžové, červené, modré či bílé popelnici, tím méně ho bude i v těch popelnicích černých.

A je pouze na starostovi, aby občanům takové chování umožnil. Příkladů dobré praxe nakládání s odpady v obcích je mnoho. Stačí se dívat, učit a starat se. Zvýšení poplatků za skládkování pak může jít zcela mimo peněženky občanů a jako bonus dostanou naše děti nezničenou zem.