Obří raketa Falcon Heavy: Otevře projekt cestu lidem na Mars nebo na Měsíc?

Raketa Falcon Heavy na oběžné dráze. Otevře tento projekt do budoucna cestu k vesmírným misím na Měsíc či Mars?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Před několika dny jsme byli svědky historické události, kterou byl bezesporu start obří rakety společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska. Úspěšnou premiéru startu rakety Falcon Heavy sledoval celý svět v přímém přenosu. Za jakým účelem tým Elona Muska vyvinul obří raketu a kolik její vývoj stál?

Vývoj obří rakety Falcon Heavy vyšel na zhruba půl miliardy dolarů. Raketa měla původně odstartovat už v roce 2011 a společnost SpaceX si od toho slibovala, že se konečně uskuteční další mise na Mars či na Měsíc, a to pod hlavičkou NASA.

Menší Muskova raketa už zásobuje vesmírnou stanici

Po sedmi letech se start rakety povedl a do vesmíru vystoupala nejvýkonnější soukromá raketa současnosti. Jenže to nebylo s pomocí žádné vlády, protože vesmírné mise nejsou už zásadním cílem NASA.

Nicméně úspěch Falconu Heavy může otevřít cestu Muskovi u bohatých soukromých společností, které vynáší do vesmíru satelity na oběžnou dráhu. To už ostatně dělá SpaceX s pomocí menší rakety Falcon 9. Kromě toho zajišťuje i zásobování pro mezinárodní vesmírnou stanici. Muskova firma to dokázala nižší cenou za vynesení satelitu tím, že vyvinula nosiče, které se dokáží vrátit na Zemi.

Pomocné stupně se dokáží vrátit na Zemi

Falcon Heavy má dvakrát vyšší tah než druhá nejsilnější raketa Delta IV Heavy, které od ukončení ruského programu Eněrgija toto prvenství patřilo. Raketa se skládá z jádra (prvního stupně) tvořeného konstrukčně zesílenou raketou Falcon 9 a ze dvou pomocných stupňů, které jsou modifikovanými prvními stupni Falconu 9. První stupeň i pomocné stupně jsou plně navrženy k autonomnímu vertikálnímu přistání po splněné misi – oba pomocné stupně přistávají na zemi, zatímco první stupeň přistává na oceánské plošině. Jedná se o technologii používanou raketami Falcon 9.

Falcon Heavy jsou v podstatě tři první stupně Falconu 9 smontované k sobě. Při startu disponuje 27 motory Merlin ve verzi 1D. Po startu oba pomocné (boční) stupně pracují na plný výkon a první (centrální) stupeň naopak na co nejnižší výkon. Kromě druhého jsou všechny stupně schopny opětovného přistání.

A jaké má být tedy využití Falcon Heavy? Do budoucna by mohla dopravovat těžké náklady na oběžnou dráhu, našla by využití pro vědecké mise a při vesmírné turistice. Falcon Heavy při nedávném startu 6. února využila dva už použité nosiče z Falconu 9. SpaceX také vyvíjí obří raketu Space Launch System, která by mohla vyslat astronauty na Měsíc nebo na Mars. Jenom náklady na start by mohly vyjít na 500 milionů dolarů a vývoj rakety pak přijde zřejmě na několik miliard.

Falcon Heavy také úspěšně vynesl elektromobil Tesla do kosmu. Raketu na oběžné dráze můžete vidět zde. Agentura SpaceX nyní vidí budoucnost svého programu v nové raketě Big Falcon Rocket, která by měla vyrazit na vesmírnou misi na Mars. První testy Musk plánuje na rok 2020.