Knížecí Velikonoce i parní expres zvou k návštěvě Křivoklátu. Podívat se můžete také do interiéru hradu

Knížecí Velikonoce na Křivoklátu každoročně přilákají tisíce návštěvníků
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jaro se kvapem blíží a tradičně i na Křivoklátsku se mohou návštěvníci těšit na celou řadu zajímavých akcí. Už za necelé dva týdny zde totiž odstartuje další ročník Knížecích Velikonoc, které se každoročně setkávají s velkým ohlasem. Kromě nejrůznějších jarmarků, hudebních a tanečních vystoupení stojí za zmínku i možnost jízdy stále oblíbenější parním vlakem - Křivoklátským expresem. 

Stejně jako v předchozích letech budete moci i letos přivítat příchod jara na hradě Křivoklát a jeho přilehlém okolí. Právě zde totiž už 30. března odstartují tradiční Knížecí Velikonoce. Návštěvníci se mohou těšit na místních trzích opravdu na širokou nabídku nejrůznějšího zboží s velikonoční tematikou, ochutnat celou řadu dobrot nebo si vyzkoušet historická řemesla a zhotovit si vlastnoručně tradičním způsobem jednotlivé výrobky. Ani o hudební či nejrůznější taneční vystoupení nebude nouze.

Křivoklát je jeden z nejstarších středověkých hradů. Nachází se v nadmořské výšce 285–290 metrů na skalnatém ostrohu nad 
Rakovnickým potokem v okrese Rakovník. Hrad je v majetku České republiky.

Exkurze interiéru i módní přehlídka

"V sobotu 31. března a v neděli 1. dubna navíc mohou návštěvníci spatřit i knížecí rodinu Fürstenberků, která je zavede mimo jiné do interiéru hradu," přibližují organizátoři program nabitého víkendu a dodávají, že dalším bodem, který čeká na návštěvníky, je i prvorepubliková módní přehlídka, která je zorganizována jako připomínka na 100 let od založení Československa.

Na Křivoklát parním expresem

"Pokud máte navíc rádi nostalgii, máte možnost vyrazit na hrad přímo Křivoklátským expresem, jenž je tažen parní lokomotivou Šlechtična," dává tip na další zpříjemnění výletu správa hradu. Expres vyjíždí z pražského Smíchovského nádraží přes Beroun až na Křivoklát, kde mohou návštěvníci vystoupit nebo pokračovat ještě o pár kilometrů dále do Lužné. Zde je možné navštívit mj. největší železniční muzeum u nás. 

Zpáteční jízdenka z pražského Smíchovského nádraží na Křivoklát vyjde na 280 Kč.

Vlak vyjíždí v sobotu 31. března v 9:33 z pražského Smíchova, na Křivoklát dorazí v 11:22 a do Lužné ve 12:33. Zpět do Prahy vás pak odveze z Lužné ve 13:50, z Křivoklátu ve 14:41 a do Prahy dorazí krátce před půl pátou odpolední. 

Konkrétní program Knížecích Velikonoc na Křivoklátu naleznete na webu hradu, o parním expresu se pak dočtete také na stránkách Českých drah.

Klíčová slova: