Fenomén YouTube: I vaše děti tam najdou spoustu věcí, jak je ale udržet v bezpečí?

Co všechno je na YouTube možné? A čemu lze snadno zabránit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud máte děti ve věku, kdy stále více touží hledat odpovědi na všechny otázky na internetu, jako zodpovědní rodiče možná lehce trnete hrůzou. Jejich hlavním cílem se totiž stává YouTube, komunita milionů uživatelů, která nabízí nejen ty užitečné a dobré informace. Mnohdy skrývá taky výrazně nevhodný obsah, který by měl zůstat zraku našich ratolestí skrytý. Je potřeba se strachovat? A jak děti na YouTube pohlídat? 

YouTube je mezi mládeží nejpopulárnější sociální sítí. Podle posledních informací na něm sleduje videa 93 % juniorů ve věku 9 – 12 let. Na tuto online platformu je přitom nahráno kolem 400 hodin videí každou minutu. Vzhledem k tomu, jak je rozsáhlá, můžeme tedy jen těžko definovat, jak moc je přínosná a zda může těm, kdo ji sledují, uškodit.

Různé země mají různé minimální věkové požadavky pro vytvoření uživatelského účtu na YouTube. Nejstriktnější jsou tato pravidla v Nizozemsku, kde je stanovena věková hranice 16 let. Jižní Korea a Španělsko dovolují dětem být oficiální součástí komunity od 14 let, zbytek zemí včetně ČR to povoluje od 13. 

Obzvlášť, pokud se zaměříme na děti a mladistvé. Co však můžeme s přesností určit, je, že videa, která na ní sledují miliony uživatelů nižšího věku, jsou velmi oblíbená, stejně jako osobnosti s nimi spojené. Protože zakázat dětem sledovat YouTube rozhodně není řešením, nabízíme spíše několik elegantních tipů, jak se postarat o to, aby jej vaše ratolesti sledovaly "bezpečně" a vy jste mohli být v klidu.  

Základ, co nabízí YouTube: omezený režim

Několik základních bezpečnostních kroků nabízí samotní autoři sociální sítě. Zcela elementárním krokem je upozornění na přehrávaný obsah, který je nepřístupný divákům pod 18 let. Tohle upozornění se však zobrazí pouze tehdy, pokud budete mít v rámci svého YouTube účtu nastavený, respektive zapnutý tzv. omezený režim.

Pokud tento režim nezprovozníte, žádná varování se zobrazovat nebudou a přehraje se vám veškerý video-obsah. Důležité je taky myslet na to, že omezený režim je povolený na úrovni prohlížeče nebo zařízení. Musíte ho tedy zvlášť aktivovat v každém prohlížeči používaném v počítači. Pokud váš prohlížeč navíc podporuje funkci více profilů, je nutné jej aktivovat u každého profilu samostatně.

Co můžete udělat sami: povídejte si

Existuje několik kroků, které pro zachování bezpečného sledování YouTube doporučují dělat odborníci. A všechny tkví hlavně v komunikaci s dětmi nebo náctiletými, kteří YouTube kanály sledují. Pravidlem číslo jedna je popovídat si s potomky o zásadách soukromí, tedy že je důležité, aby nikde neuváděli soukromé údaje, jako třeba adresu bydliště, kam chodí do školy nebo ve kterém městě žijí.

Patří sem taky nesdílení hesel s jinými lidmi, ač jsou to třeba spolužáci ze školy nebo kamarádi. Může se také občas stát, že by se někdo cizí vydával za pracovníka YouTube – ani ti, kdo pro největší online video-komunitu pracují, by však nikdy žádného uživatele o sdělení hesla nepožádali. Takže se nenechte vy ani vaše děti oklamat. Další zásada zní – diskutujte o YouTube.

Obzvlášť pokud jsou vaše děti starší 13 let, což znamená, že mohou mít vlastní uživatelský účet a nemusí používat verzi "kids" prostřednictvím účtu vašeho (nebo zkrátka někoho jiného). Vysvětlete jim, aby se nebály vám říct o tom, když najdou na webu něco nevhodného. Nebo abyste jim dodali na pocitu dospělosti, můžete je třeba naučit takový obsah rovnou nahlásit – YouTube má totiž speciální tým, který upozornění na nepatřičná videa řeší 24/7. 

Mějte přehled a buďte sami aktivní

Zajímejte se o to, co vaše děti na YouTube sledují. Tak zní další doporučení. Nejsnazší verzí je dbát na to, aby potomek sledoval videa ve sdíleném prostoru, tedy třeba v kuchyni nebo v obýváku, kde se zároveň pohybujete i vy. A samozřejmě bez sluchátek. Případně mít společný rodinný účet. Pokud už ale patří mezi náctileté a chce mít více soukromí, pravděpodobně ho nedonutíte koukat se na videa za vaší přítomnosti a možná vám nebude ani příjemné hledat v historii jeho prohlížení, která videa vlastně sledoval (což je ale také jedna z možností).

Přihlášení k odběru videí – i to může být zázračná formule. Pokud se totiž na YouTube vy (a tedy i vaše děti) přihlásíte k odběru od určitého autora, tato sociální síť vám bude vždy automaticky nabízet jeho nové příspěvky. Nemusíte ji tedy zdlouhavě projíždět a hledat, čímž se vyvarujete nacházení nějakých jiných, třeba právě i nemístných publikovaných příspěvků.

Pak se radí, abyste vzali YouTube do vlastních rukou. Nechte své dospívající dítě vytvořit si seznam oblíbených videí, abyste věděli, co ho zajímá. Čas od času se na některá z videí také podívejte a bavte se o tom, co v nich bylo, proč vaše dítě baví a proč je sleduje. Prozradí to něco o jeho chování v této komunitě.

Můžete se taky zaměřit na to, od koho vaše ratolesti videa odebírají a koho sledují – zjistěte si něco o těchto autorech, snažte se je poznat. Lépe tak zhodnotíte, jestli je daný YouTuber třeba adekvátní věku vašeho dítěte. Tím, že se občas podíváte na oblíbené kanály potomků, taky zjistíte, co je baví a jestli je daný obsah v pořádku, jaký je jeho kontent, o co tam jde. Kromě toho, že budete mít lepší přehled a menší starost, s dětmi se takto můžete i lépe sblížit, obzvlášť v problematickém teenagerovském věku.

Vojta Hamerský alias EclecticReader: BookTube se snažím dostat co nejvíce mezi lidi. Rozhovor čtěte zde.