Hubnutí s kustovnicí čínskou

Čím je kustovnice tak výjimečná, proč bychom ji měli jíst?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Plody kustovnice čínské, známější pod názvem goji, rostou na opadavých keřích, jejichž domovem je oblast střední a severní Číny. Nejstarší dochovaná čínská kniha Šen-nung pen-cchao-ťing popisuje kustovnici jako jednu ze sto dvaceti základních léčivých rostlin. V tradiční čínské medicíně se tato potravina užívala při léčbě ledvinových chorob, k podpoření správného fungování jater a také k posílení vitality a prodloužení života.

Na západní trh kustovnice pronikla až během posledních třiceti let, a to zejména v podobě sušených plodů nebo šťávy. Ve všech formách obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů, včetně vitaminů B1, B2 a C a minerálů jako železa, mědi, zinku, manganu a chromu. V Americe se extrakt z kustovnice začal přidávat i do řady přípravků na podporu hubnutí, které pozitivně ovlivňuje hned několika způsoby.

Plody goji pomáhají kontrolovat apetit také tím, že jsou z 21 % tvořeny vlákninou, která také pomáhá kontrolovat krevní cukr a navíc se stará o to, abyste se cítili déle sytí.

Nízký glykemický index

Většina potravin s vysokým obsahem sacharidů a malou výživovou hodnotou v těle spouští hormonální reakci, která v nás vyvolává nekontrolovatelné chutě. Je to proto, že se sacharidy promění v krevní cukr (glukózu), na což tělo reaguje vysokou produkcí inzulinu. Hladina krevního cukru pak rychle klesne a to organismus zaznamená jako deficit - tím pádem začne vyžadovat další cukry. Rychlost přeměny sacharidů na glukózu se vyjadřuje tzv. glykemickým indexem (GI).

Čím nižší je jeho hodnota, tím pomaleji probíhá samotná přeměna, což znamená i menší pravděpodobnost toho, že v nás daná potravina bude tyto chutě vyvolávat. Hodnota glykemického indexu kustovnice čínské se rovná 29, což je ve srovnání s ostatním ovocem velmi málo - například jablka mají GI 38, rozinky 68 a vodní meloun dokonce 72. 

Ty správné živiny

Goji jsou také zdrojem mnoha látek, které taktéž napomáhají hubnutí. Jednou z nich je například chrom, který se podílí na regulaci krevního cukru a efektivním zpracování sacharidů ze stravy. Také přispívá k udržování zdravých svalů během hubnutí a podporuje správnou funkci metabolismu. Další užitečnou látkou je vitamin B1 neboli thiamin, jenž se stará o to, aby docházelo k účinné přeměně sacharidů na energii. Jeho přítomnost v jídelníčku má pozitivní vliv na zdraví štítné žlázy, jejíž nedostatečná funkce se projevuje právě přibýváním na váze.

V souvislosti s hubnutím je také třeba zmínit, že v plodech kustovnice se v hojném množství nachází i vápník. Pozitivní účinky tohoto poměrně vzácného minerálu se totiž nevztahují pouze na kosti, ale také na to, jak se zbavujeme tuku. Studie na zvířatech i na lidech potvrdily, že užívání vápníku v kombinaci s nízkokalorickou dietou zajišťuje větší úbytek na váze. Za tento efekt můžeme vděčit tomu, že díky vápníku v těle vzniká o něco více tepla, což vede ke zrychlení metabolismu a spalování většího množství tuků.

Nepřítel jménem stres

Když jsme ve stresu, tak naše těla reagují tím, že produkují "pohotovostní" hormon kortizol. Organismus kvůli němu nabude dojmu, že mu hrozí nějaké nebezpečí, proto si vytváří a současně i udržuje tukové zásoby. Kustovnice čínská se řadí mezi tzv. adaptogeny, což jsou látky, které usnadňují adaptaci organismu na stresové situace. Nadledvinky tak nepotřebují vytvářet tolik kortizolu a tělo si díky tomu ukládá mnohem méně tuku.

Chtěli byste se o kustovnici čínské dozvědět více informací? Pokud ano, přečtěte si článek Goji a hubnutí – plody se skrytou silou. Najdete v něm veškeré informace o dávkování, způsobech přípravy i o tom, kde si tyto plody můžete zakoupit. Na rozdíl od spousty jiných potravin s účinky na hubnutí jsou plody goji opravdu lahodné, takže si ani nebudete připadat, jako byste drželi nějakou speciální dietu.

Klíčová slova: