Vybíráme kočárek. PRŮVODCE

Na prvním místě úrazů u dětí jsou ty spojené s dopravou
 

Kočárek je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musí rodiče pro své dítě koupit. Vybrat ten správný však může být složitější, než se na první pohled zdá. My vám poradíme, na co si dát pozor.

"Když jsem měla první dítě, musela jsem třikrát měnit kočárek, než jsem našla ten pravý. První byl příliš velký a nevešel se do výtahu. Uznávám, že jsme byli fakt hloupí, že jsme si tohle nezjistili předem. Ale o druhé "vadě" jsme vědět nemohli, ta se ukázala postupně. Zjistili jsme, že s sebou nosíme tolik věcí, že potřebujeme velký úložný prostor. A tak šel z domu druhý kočárek. Teprve u třetího jsme se trefili," vzpomíná Veronika Nováková, která v současné době žije v rodinném domku v Klánovicích.

Příběh Veroniky je o to smutnější, že vybrat ten správný kočárek není zas až tak těžké. To, že sáhnete po špatném kusu, znamená, že se buď budete trápit, nebo při jeho výměně utratíte peníze navíc. Takže se pojďte společně s námi podívat, na co si máte dát při nákupu pozor.

Zamyslete se, co od kočárku vlastně očekáváte

Každé mamince vyhovuje jiný kočárek.

Univerzální recept na výběr toho správného kočárku neexistuje. Každá maminka má totiž jiné požadavky. Pro jednu je důležitá váha kočárku, protože v jejich domě není výtah a ona ho bude muset několikrát denně nosit do druhého patra, pro jinou jsou to rozměry, neboť kočárek se musí vejít do výtahu. Jedna chce, aby kočárek dobře vypadal, a další, aby zvládl terén, protože rodina ráda jezdí na výlety a kvůli narození potomka se nehodlá své záliby vzdát. Jiné požadavky bude tedy mít maminka, která žije uprostřed města, a jiné maminka ze vsi, kde není ani pořádná silnice. 

Při výběru kočárku je tedy potřeba nejen zvážit obecná kritéria, jako je kvalita, značka a cena, ale také osobní preference a životní styl. Než se tedy rozhodnete pro typ a značku, která bez výhrad vyhovuje vašim přátelům, uvažte, zda vy nepotřebujete něco jiného.

Ještě důležitější než kočárek je výběr správné autosedačky. Jak na to si přečtěte v článku Správná autosedačka zachrání dítěti život

Kombinace vedou
Kočárky lze obecně rozdělit do několika kategorií. Hluboké mají korbičku a jsou pro kojence od narození do doby, než dítě začne sedět. Sportovní jsou určené pro sedící děti, ale často se dá opěrka zad položit a dítě si může přes den odpočinout. Hodí se pro děti od 6 měsíců do 3 let. Výhody obou typů spojují kočárky kombinované, a proto jsou také mezi rodiči nejoblíbenější. Protože jsou však tyto kočarky těžké, pro děti, které už pořádně chodí, využívají maminky takzvané golfové hole alias golfky.

Jaká kolečka?
Budete jezdit v terénu, nebo spíš po městě? Podle toho se rozhodněte, zda má váš kočárek mít tři, nebo čtyři kolečka. S první variantou se snadněji manipuluje, druhá je zase stabilnější. Podle typu terénu také volte, zda chcete plastová nebo nafukovací kolečka. Mají se kolečka otáčet (usnadňuje zatáčení), nebo mají být pevná?

Pokud má kočárek kola, která se dají lehce sundat, usnadní vám to manipulaci s podvozkem při jejím nakládání do auta. Odpružená kola zajistí miminku pohodlí i na nerovném povrchu.

Váha kočárku
U většiny rodičů je váha kočárku vždy na prvním místě. O váze kočárku by neměl rozhodovat muž, poslední slovo by měla mít žena. Bude to ona, která bude kočárek nejčastěji vynášet, přenášet a zvedat. Váha kočárku je důležitá i v případě, že bydlíte v bezbariérovém domě, protože ve městech je stále dost míst, které bezbariérové nejsou, platí to i v případě městské hromadné dopravy. 
 

Pokud budete kočárek hodně nosit, je důležitá jeho váha.

Váha sportovního kočárku se pohybuje kolem 13 kilo. Jsou však kočárky, které mají odlehčené rámy a díky tomu mohou nabídnout daleko nižší hmotnost. Například kočárek B-Motion 4 firmy Britax váží jen 10,5 kilo. "Kočárek musím nosit po schodech do 2. patra. Nejdřív vynesu malého v korbičce a pak se vrátím, podvozek složím jednou rukou a nesu ho nahoru jako tašku," pochvaluje si maminka Tereza z Berouna.


Pozor na bezpečnost
Časopis dTest, který dělá nezávislé testy kočárků, doporučuje: Věnujte pozornost označení kočárku, protože správné a úplné označení signalizuje, že výrobce zná požadavky příslušné normy. Kočárek musí být trvale označen:
•    odkazem na normu EN 1888; uvedením evropské normy výrobce deklaruje, že kočárek vyhovuje jejím požadavkům,
•    jménem (značkou) výrobce, distributora nebo prodejce; údaje umožňují identifikaci výrobku,
•    v případě dětské autosedačky musí být na lůžku (korbičce) označen odkazem na ECE 44/03; označuje možnost použití pro přepravu dítěte v autě.


Tipy, které vám ušetří starosti
Zkontrolujte si, zda má kočárek nastavitelnou výšku madla. Je velmi příjemné, pokud budete mít ruce na kočárku v poloze, která bude vyhovovat vám i partnerovi.

Úložné prostory musí být dobře dostupné, někdy je problém se do nich dostat. Příliš malé úložné prostory zase způsobí, že budete muset nosit tašku navíc.

Vyzkoušejte si kvalitu brzd kočárku! Postavte kočárek na nakloněnou plochu a zabrzděte, kočárek se nesmí ani hnout. Pokud bydlíte na kopci či plánujete s kočárkem sportovat, pak je vhodnější kočárek s ruční brzdou na rukojeti.

Pokud budete kočárek často převážet autem, hleďte na to, aby se dal snadno a rychle rozložit a složit.  
Velmi důležitá je údržba kočárku, proto je nutné, aby se potah dal sundat a vyprat.