České sekty: Pravda, láska, kuřimská kauza a skutečné bytí sekty Hnutí Grálu

O Hnutí Grálu se začalo hovořit v souvislosti s kuřimskou kauzou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Náboženské hnutí se do povědomí společnosti dostalo v souvislosti s Kuřimskou kauzou. Podle některých médií se za organizací celého zločinu schovávala náboženská sekta. Hnutí grálu svoje jméno očistilo, ale stále existuje otázka: Kdo jsou poslové Grálu?

Kuřimská kauza doslova šokovala Českou republiku svým podivným a krutým scénářem. Týrané děti připoutané k topení a malá dívka, z které se nakonec vyklubala třicetiletá Barbora Škrlová. Příběh jako z filmového thrilleru plnil stránky novin a jedna z nich přinesla zprávu o sektě v pozadí…

Hnutí Grálu není nebezpečné samo o sobě, ale jako nebezpečné jsou malé individuální sekty, které se od od společenství odštěpily. 

Žaloba a omluva

Hnutí Grálu se do povědomí širší společnosti dostalo ve velmi negativním světle. Mladá fronta DNES je v souvislosti s kuřimskou kauzou označila za velmi nebezpečnou sektu, která schvaluje týrání dětí. Josef Škrla, který údajně stál za kuřimským případem, byl bývalým stoupencem tohoto náboženského společenství. Pro pomluvy a urážky dobrého jména podalo Hnutí Grálu na deník žalobu, kterou následně vyhrálo a Mladá Fronta musela otisknout ve svých novinách omluvu. Faktem ale zůstává, že sami představitelé náboženské organizace potvrdili, že jména, která se v kauze objevují, jsou jim známé. Udajně je vyloučili, protože popírali principy Poselství Grálu. Ti si následně nezávisle na nich založili vlastní sektu.

Poselství Grálu

Co je tedy filozofií sekty, která bude navždy neprávem spojovaná s týráním dětí? Hnutí Grálu je rozšířené do většiny zemí Evropské unie a stejně tak v Americe. Některé příznivce nalezneme i v Nigérii, Kongu, Rusku a na Ukrajině. Hlavní sídlo je ve Stuttgartu a v České republice napočítáme něco kolem 1 500 soupenců. Ti mají hlavní dům v Karviné. Každou neděli se scházejí ve svých stáncích Světla, aby "oslavovali" knihu Poselství Grálu. 

Od roku 1990 se knih Poselství Grálu prodalo 45 000 výtisků. Ve světě asi milion kusů ve více než 17 zemích. 

Hledači pravdy

Knihu Ve světle pravdy, Poselství Grálu sepsal neměcký autor Oskar Ernst Bernhardt, který své dílo napsal pod jménem Abd-ru-shin. Jak pseudonym napovídá, jedná se ve velké části o velmi esoteriský směr, který je navrch kombinován s legendou o Svatém Grálu. Základním učením je “požadavek neustálého mravního zdokonalování člověka a respektování přírodních zákonitostí.” Tomu nelze nic vytknout, ale...

Kniha je však psaná velmi nekompromisním stylem. Člověk, který má vůdcovský komplex, tak získá recepis na pravdu. Některým se touha po zdokonalení "trošku" vymkla kontrole. Ať už to byl zmiňovaný Josef Škrla, nebo Parsifal Imanuel. Jeden ze stoupenců učení knihy Oskara Bernhardta, Jan Dvorský, si uvědomil, že je předpovězeným Mesiášem, Synem Člověka neboli Parsifalem Imanuelem. Ten si postupně vytvořil svoji vlastní sektu, která byla považována za jednu z nejnebezpečnějších v České republice. Hnutí Grálu budí pozornost díky několika zvláštním odpadlíkům, kteří nezdravě propadli svaté představě o svojí pravdě. Samotné hnutí není právně registrované a ani o to neusiluje.

Zpívající "sekta" Haré Krišna je slavná i díky Beatles. Co jsou doopravdy zač? Více čtěte zde.
Klíčová slova: