Užijte si slunce naplno a zůstaňte fit. Inspirujte se letními recepty

Chcete si užít léto? Tak nic nepodceňujte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedno z nejoblíbenějších období v roce je tu. Jezdíme na dlouhé dovolené, plánujeme výlety v přírodě, pořádáme rodinné slavnosti a užíváme si kouzelné atmosféry na svatbách. Také máte rádi sluncem zalité večery ve společnosti přátel u dobrého jídla a pití? Jenže jak zůstat v dokonalé formě?

Nechcete si nechat ujít ani jednu akci, ovšem dva měsíce nedisciplinovaného užívání se mohou negativně podepsat na vaší postavě, na které jste pracovali několik měsíců. Jak si užít léto plnými doušky, aniž byste ohrozila dosavadní úsilí vynaložené na formování postavy?

Plánujte dopředu

Pokud se nepohybujete pouze v okruhu lidí, kteří se zásadně stravují dietně, mohou pro vás být společenské sedánky zrádné. Alkohol, sladkosti, tučné pomazánky a nezdravé jednohubky nejsou to pravé ořechové, pokud bojujete s kily navíc. Nebojte se kamarádů předem zeptat, jaké občerstvení chystají na večírek.

Díky tomu si můžete nejen lépe pohlídat denní příjem, ale i připravit nějaké vlastní odlehčené chuťovky a nabídnout je ostatním. Přátelé jistě ocení, že na akci nepřijdete s prázdnou, a vy se budete moci v klidu bavit a nehladovět.

  • Inspirujte se receptem na zmrzlinu: Fit tvarohový Míša

250 g odtučněného tvarohu (1 vanička)
150 g zakysané smetany
1 polévková lžíce medu
vanilkový extrakt podle chuti

Všechny ingredience vyšlehejte dohladka, nalijte do formy na zmrzlinu a nechte zmrazit. Dobrou chuť!

Díky dodržování těchto jednoduchých pravidel se můžete radovat z každého dne a nebát se nastražených pastí. Mějte na paměti, že vysněná postava vám nikdy nenahradí společné okamžiky s těmi nejbližšími – tedy držte se režimu, ale nepřehánějte to. Tohle krásné období uteče mrknutím oka, tak se nenechte připravit o veselé zážitky. Krásné léto!

Dva (zdravé) koktejly denně

Je vcelku běžné, že během horkých dnů máme menší pocit hladu, ale i přesto se ze zvyku nutíme do klasických porcí jídla. Kombinace plného žaludku a teplého vzduchu způsobí, že místo prospěšné procházky spíše ulehnete na gauč a připravíte se tak o čas, kdy byste mohli být produktivní. V letním období je dobré nahradit první a poslední jídlo dne výživným proteinovým koktejlem, který vás nezatíží a naopak bude mít osvěžující účinky, pokud jej budete podávat vychlazený..

A co by měl takový výživný koktejl určitě obsahovat? Na prvním místě jsou bílkoviny, kterých by v jedné porci mělo být alespoň 20 gramů. Bílkoviny jsou důležité nejen pro ochranu svalstva, ale především dodávají tělu pocit sytosti a regulují tak chutě na sladké. Konzumace shaků je velmi pohodlná a díky ní ušetříte spoustu času, který můžete věnovat venkovním aktivitám s blízkými.

  • Inspirujte se receptem na shake – stačí rozmixovat uvedené suroviny:

Piña Colada jinak
2 odměrky proteinového prášku F1 Sport
250 ml neslazeného kokosového nápoje
1 ks středně velkého banánu
50 g čerstvého ananasu
1 čajová lžička strouhaného kokosu
Green power
½ čerstvé okurky
1 hrst čerstvých špenátových listů
½ středně velkého banánu
1 čajová lžička limetkové šťávy
1 polévková lžíce zeleného ječmene
1 menší hrstka borůvek
trochu vody

Začínejte každý den pohybem

Samotná úprava stravy a náhrada těžkých jídel výživnými koktejly jsou pouze prvním krokem k úspěchu. Abyste setrvala na cestě ke zdravějšímu a pevnějšímu tělu, musíte dbát na pravidelný pohyb. Využijte svěžesti ranního vzduchu, prázdných parků a jemného vánku a každé ráno poctivě vyběhněte do přilehlé zeleně. Můžete střídat různé druhy cvičení, fantazii se meze nekladou.

Důležité je tréninky pravidelně obměňovat, aby vás po chvíli nezačaly nudit. Velice efektivní je HIIT cvičení, které je založeno na střídání vysoké a minimální zátěže. Takový trénink vám zabere maximálně 30 minut, ale má prokazatelně lepší účinky než hodinové moření na strojích. Nejen, že si tak nastartujete metabolismus a budete mít více energie, ale ušetříte také čas. Po práci si tak můžete jít užívat volného času a vyrazit s přáteli chytat bronz.

A ještě jeden tip

Abyste z HIIT tréninku získala co nejvíce, neměla byste zapomínat na správnou skladbu potréninkového jídla. Vysoce intenzivní trénink má totiž velkou výhodu v tom, že tělo spaluje tuky i několik hodin po jeho skončení. Abyste tyto účinky nezbrzdila, měla byste dodat tělu komplexní jídlo bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a zdravé glycidy, které jsou obsažené v zelenině.

Ovoce byste neměla konzumovat alespoň první dvě hodiny po cvičení. Je totiž bohaté na cukr a fruktózu a obě tyto látky blokují proces pálení tuků. Pokud nejste příznivkyní tekutých koktejlů a dáváte přednost pevné stravě, co třeba tyhle nutričně vyvážené a zdravé snídaně:

  • celozrnný chlebík potřený rozmačkaným avokádem, 5 ks cherry rajčátek, vařené vejce
  • míchaná vejce se sýrem, cibulkou, pažitkou a nakrájenou okurkou
  • slaná ovesná kaše s čerstvým sýrem ricotta, cuketou a bylinkami
  • pečené avokádo plněné kozím sýrem a řepou
Plavková sezona za dveřmi: Jak se dostat co nejrychleji do formy? Čtěte zde.
Klíčová slova: