Rozvrh jako ve škole? Co s dětmi, když mají letní prázdniny?

 

Letní prázdniny jsou v plném proudu a vaše děti mají mnoho volného času. Učitelé a učitelky si hojí rány a všechna nevybouřená energie mládí teď straší v domě. Pokud na konci srpna nechcete skončit s “nervama v kýblu”, musíte najít řešení. 

Na jedné straně musíte myslet na své duševní zdraví, ale není od věci popřemýšlet, co by bylo nejvhodnější i pro vaše děti. Jak tedy strávit letní dny co nejlépe? Důležité je vytvořit plán i pro teenegery, protože spoléhat na jejich samostatnost se nemusí vždy vyplatit. Nikdy nevíte, s čím vás překvapí. 

Nebojte se dohodnout

Pokud to rozum a věk vašeho dítěte umožní, neváhejte ho do diskuze o letním plánu přizvat. Otevřený dialog a dostatečně trpělivé naslouchání může vést k tomu, že společně najdete ideální řešení. Přání vašich dětí však musí stát nohama na zemi. Když se pustíte do propracovaného plánu na léto, nezapoměnte na společné chvíle. Spoléhat na letní tábory a týdny u babičky na chalupě je sice příjemná záchranná brzda, ale nenechte si ujít šanci s pravidelně strávenými víkendy dokázat svým dětěm, že vám na nich záleží. Namítnete, že stejně nikam nechtějí? Za pokus nic nedáte.

Příměstské tábory

Chvilka opravdové dovolené začíná ve chvíli, kdy odkládáte svoje děti na letní tábory. Pro ty, co chtějí mít potomky nablízku, jsou stále více populární příměstké tábory. S těmi je ale jeden zásadní problém. Kapacita se vždy velmi brzy naplní. Je tedy nutné zmapovat situaci včas a nezaváhat. Režim, kdy je o dítě nějakou zájmovou aktivitou postaráno přes den a domů přijede jen na večeři a klidný spánek po vyčerpávajícím dnu je tou nejpopulárnější variantou. Útlocitné rodiče potěší bonus, že jsou jim děti nablízku. 

Letní tábory

Pokud chcete zvolit poněkud odvážnější formu toho, jaký zvolit program, vyberte si letní tábor. Dva týdny prázdnin pro unavené rodiče a prarodiče se omezí jen na pár uplakaných telefonátů. Záleží na tom, jestli je vaše dítě táborový nováček, či už si podobným traumatem v neznámém prostředí prošlo. Většinou je to jen o adaptaci. To, co je zpočátku plné pláče, se postupně mění v zážitky na celý život. Oproti příměstkému táboru je to poněkud nákladnější varianta, ale víte, že na čtrnáct dní je o vaše dítě postaráno. Navíc dítě pozná nové lidi, nové kamarády a pro budoucí život je připravené na schopnost adaptace na neznámé prostředí. 

Babička na hlídání

Velmi oblíbenou variantou je využít důchodu prarodičů. Ti se již tradičně v letních dnech obětují a přebírají výchovu svých vnoučat. V ideálním případě se všichni ocitnou na nějaké chatě či chalupě, kde čerstvý vzduch a příroda nabídne lepší prostředí než izolace v přehřátém městě. 

Český sen o dobývání Afriky měl k realitě velmi blízko. Kolonie byly na dosah ruky. Více čtěte zde.
Klíčová slova: