Uskladňujeme zeleninu na zimu: Dodržujte pravidla a přísun vitamínů budete mít až do jara

Kořenová zelenina by neměla chybět v žádné české kuchyni prakticky po celý rok. Přestože ji lze dnes koupit již na každém rohu, a to jak v létě, tak v zimě, domácí z vlastní zahrádky zkrátka chutná jinak. Jak správně zeleninu uskladnit, aby se neznehodnotila a my měli pravidelný přísun vitamínů až do jara?

04.10.2018 - 13:00  
Jak vhodně uskladnit zeleninu na zimu?
Zobrazit fotogalerii (4)

Přestože se zima velmi rychle blíží a my máme již začátek října, se sklizní kořenové zeleniny stále nějak výrazně spěchat nemusíte. Její pozdní odrůdy bez větších problémů vydrží v zemi i do konce tohoto měsíce. Pokud budou teploty vyšší, není problém začít sklízet až na začátku listopadu. Pozor je potřeba si dávat jen u salátové červené řepy, kterou je dobré ze země vyndat ještě před prvními mrazy.

Velmi vhodnou zeleninou na uskladnění je mrkev a petržel. Ve stále větší oblibě je i například nenáročný pastiňák, celer či červená řepa. Samozřejmostí jsou pak i brambory.

Neomývejte nic před skladováním

Pokud se nyní přeci jen již chystáte na sklizeň, dávejte si pozor zejména s jejím následným uskladněním. Možná to zní přeci jen trochu zvláštně, ale sklizenou zeleninu rozhodně neomývejte. Pokud si všimnete nějaké nečistoty, stačí ji odstranit např. mokrým ubrouskem a následně osušit. Namáčení ve vodě totiž může odstranit jejich přirozený povrch, kterým se brání nejen zelenina, ale i ovoce proti případné hnilobě.

Dbejte na vhodnou teplotu

Velmi důležitá je i samotná teplota ve sklepě, při které bude zelenina uskladněna. Ta by neměla překročit zhruba čtyři stupně. Není tedy rozhodně od věci občas i během zimy sklep s uskladněnou zeleninou provětrat. Občasné nižší teploty jí jen prospějí.

Mrkev vydrží i půl roku, řepa tři měsíce

Vše, co míří ze zahrádky přímo do sklepa, je potřeba pravidelně vždy alespoň jednou za dva týdny řádně prohlédnout, aby se do zeleniny nepustily nejrůznější hniloby či plísně. I částečně napadenou zeleninu je potřeba ihned vyhodit, aby se nerozšířila i na zdravé kusy.

V tmavém sklepě, ponořená do písku, vydrží mrkev bez problému i více než půl roku. S uskladněním se dobře vypořádává i celer či ředkve. Salátová řepa pak vydrží ve sklepě zhruba čtvrt roku.

Brambory a cibuli odděleně, česnek skladujte ve tmě

Pozor si dejte i na uskladnění brambor, cibule a česneku. Pokud je budete uchovávat na jednom místě společně, začnou se rozrůstat jejich výhonky a stanou se nejedlými. Ideálním prostorem k uskladnění zejména těchto plodin je pak tmavý a dobře vyvětraný sklep. 

Okurky a rajčata rozhodně ne do ledničky

Pokud bydlíte například v paneláku a nedisponujete sklepem, ale domácí zeleninou ano, dávejte si pozor i na uskladnění jiných typů zeleniny. Zejména papriky, okurky a rajčata příliš nemají v lásce ponechávání v ledničce. Lepší je uskladnit při pokojové teplotě, například položené ve stínu pod oknem na zemi. Pokud je umístíte do chladničky, velmi rychle se vám začnou kazit.

Na závěr se v krátkosti ještě zastavíme u dovozových banánů, ani ty totiž příliš nemilují „pobyt“ v chladničce. Mají v ní totiž tendenci nejen rychle zčernat, ale i výrazně ztratit chuť. Nejlépe uděláte, pokud je necháte při pokojové teplotě a ideálně i obalíte jejich stopky do potravinářské fólie. To vám pak vydrží i mnohonásobně déle.

Točí se vám často hlava nebo je vám na omdlení? Mohou to být příznaky vážnějšího onemocnění. Více čtěte: ZDE.