Jaké bylinky použít na podrážděné oči? Borůvky, kapusta, černý rybíz i echinacea

Bylinky si můžete vypěstovat, každá vám nějak pomůže
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nejčastější příčinou podrážděných či zarudlých očí bývají v jarních měsících začínající alergie. Zčervenání a pálení však mohou způsobit také infekce nebo dlouhé sledování monitoru. Od podrážděných očí uleví nejen oční kapky, ale například i bylinky klanopraška a světlík lékařský. S infekcemi očí mohou pomoci borůvky, listová zelenina, ale i konzumace ryb.

Dlouhodobé sledování monitoru počítače se stalo nedílnou součástí běžného pracovního dne mnoha zaměstnanců. Podráždění očí způsobené jejich namáháním u obrazovek často provází bolesti hlavy i rozmazané vidění. Předejít těmto obtížím můžeme ztlumením záření monitoru a též dodržováním vzdálenosti 55 až 65 cm od monitoru.

Neméně důležité jsou i pravidelné pauzy. Přibližně každou půlhodinu byste měli svým očím dopřát na pár minut oddych. Odvraťte pohled od monitoru a zadívejte se třeba z okna nebo přejíždějte pohledem po místnosti. Pomáhá i pohled do zeleně, vaše oči proto během dne uvítají krátkou procházku.

Při suchých očích a pro zachování dobrého zraku je zase vhodná konzumace ryb z chladných moří, například tresky, tuňáka nebo makrely.

Bylinný čaj i ulevující obklady

Od lehčího podráždění mohou pomoci také bylinky a tinktury z pupenů bylin. "Prostředkem první volby při problémech s očima je gemmoterapeutikum z borůvky. Působí desinfekčně, zlepšuje vidění přímým ovlivněním sítnice a zrakového nervu. Podle čínské medicíny spolupracují oči s játry, proto jsou vhodné i všechny bylinné prostředky k posílení jater. Zrak nám tudíž posílí i ostropestřec, schizandra a jalovec," objasňuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Úlevu unaveným očím přinesou i bylinné výluhy, které lze popíjet jako čaj i použít jako zklidňující obklad. "Očím uleví odvar ze světlíku lékařského, který lze pít anebo použít jako obklad či jako kapky k vyplachování očí. Také obklad z odvaru listů řepíku lékařského povzbudí unavené oči, a navíc působí protizánětlivě. Pro zlepšení kvality vidění je vhodná též tinktura z klanoprašky čínské, jež odstraňuje pocity únavy," říká bylinkářka a dodává: "Bolesti hlavy, které unavené oči provázejí, pomůže zmírnit tinktura z kopretiny řimbaby. Ta snižuje napětí v hlavě, podporuje periferní krevní oběh a má zklidňující účinky."

Léčbu podpoří borůvky nebo kapusta

V praxi nejčastěji plní ordinace očních lékařů infekce, jimž vévodí zánět spojivek. Infekce způsobují bakterie, viry nebo kvasinky. Záněty provází zarudnutí a svědění, ale mohou se objevit i závažnější příznaky jako bolest očí, hnisání či citlivost na světlo. Obecně platí, že oční zánět by měl vyšetřit lékař, jelikož v závažných případech může jeho neléčení vést až k trvalému poškození zraku.

K posílení odolnosti organismu jsou nejvhodnější bylinky echinacea, červené lapacho anebo lichořeřišnice, která navíc likviduje nežádoucí viry a bakterie v těle.

Jako podporu léčby a prevenci můžeme využít i některé potraviny, jež náš zrak pozitivně ovlivňují. Určitě jste v dětství slyšeli, že máte jíst mrkev, abyste dobře viděli. Podle odborníků ale existuje výrazně více potravin, které mají pozitivní vliv na naše oči. Například borůvky zlepšují imunitu a působí proti infekcím. Špenát, kapusta a další listová zelenina obsahují prospěšné látky lutein a zeaxantin, jež chrání sítnici oka. Jako prevence postačí, když je zařadíte do jídelníčku jednou týdně, při potížích se doporučuje je jíst dvakrát až třikrát týdně po dobu nemoci. 

Příznaky klimatizace zmírní černý rybíz i echinacea

Téměř u každého druhého alergika má alergie oční příznaky. Naše oči při ní reagují na alergeny, jakými jsou například pyly, plísně, srst zvířat nebo roztoči. Alergickou reakci však může vyvolávat také klimatizace, nadmíra prachu či znečištěné ovzduší.

Alergeny způsobují podráždění spojivky, a proto oči pálí, svědí a mohou i opuchat. V akutní fázi se nejčastěji podávají antihistaminika a pro zmírnění podráždění se oči proplachují kapkami. Svědění uleví také již zmíněné bylinné výluhy. V jejich případě však dbejte na to, aby byly bez zbytků bylin, ty by totiž mohly oči podráždit ještě více.

Jelikož alergie vznikají v důsledku poruchy imunitního systému, mohou pomoci rovněž bylinky, které mají příznivý vliv na naši obranyschopnost. "Při alergiích je třeba celkově posílit organismus, a hlavně činnost slinivky, v čemž nám může pomoci extrakt z houbičky penízovky. Proti alergiím pomáhá bojovat také tinktura z černého rybízu s betaglukanem, což je silný antioxidant působící proti volným radikálům," tvrdí Jarmila Podhorná.

Bylinky jako recept na dlouhý život. Zvolte tu pravou ve správný čas. Více čtěte zde.