Běhání, které pomáhá zachránit planetu. Jak spojit užitečné s užitečným

Srnečky v obklíčení plastu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chyběla vám motivace k tomu vyběhnout ven a běháním spalovat přebytečné kilogramy? Po vánočních hostinách bude o jednu navíc. Co kdybyste však běháním zachraňovali planetu? Můžete totiž provozovat plogging!

Kolébka ploggingu je ve Švédsku. Tento ekologický způsob běhání může na první pohled působit komicky, ale od roku 2016, kdy byl tento druh sportu představen světu, se nezadržitelně rozšiřuje i do jiných zemí na celé planetě.

Dřepy k odpadkům

Ze sportovního hlediska se k běhu přidává mnoho dalších pohybů, které prospěšně cvičí vaše tělo. Běžný sběr odpadků lze jednoduše spojit s cíleným protahováním a častými dřepy. Záleží, jak moc je místo, kde běháte, znečištěné. Jde tedy o spojení užitečného s užitečným. Hlavním cílem sbírání jsou samozřejmě plasty, které v dnešní době zahlcují planetu natolik, že v oceánu již existuje celý ostrov, jenž dosahuje velikosti jako polovina Evropy. Alarmující situace nutí lidi improvizovat a plogging je přesně ten příklad.

Vznik slova spojuje podle anglického termínu jogging (běhání) a švédského plocka upp, což znamená sběr. 

Popularita v zahraničí

Plogging se začíná stávat vysloveně trendy záležitostí. Že je něco v módě, automaticky znamená velkou popularitu a nový sport se rozšířil do celého světa. V době sociálních sítí se obdobné neformání skupiny objevují všude. Kromě Švédska je na denním pořádku běhat s pytlem plným odpadků v Austrálii, USA, Norsku a v jiných evropských zemích. Lidé po celém světě se už nedokáží smířit s myšlenkou, že kolem odhozeného odpadku jen tak projdou. Zlepšovat kvalitu životního prostředí nemusí být tak složité a plogging ukazuje jak.

Pomalým tempem

Česká republika je na vrcholu žebříčku v recyklaci odpadu. Plogging si však svoji cestu do běžeckého srdce zatím nezískal. V zájmu našich měst a krajiny je, aby se podobné aktivity projevily i na našem území. Jistě se najde mnoho pochybovačů, kteří se podobnému sportu budou smát, ale prospěšnost, která z něho plyne, má sílu zavřít podobným jedincům ústa.

V Paříži nebo Ediburgu a mnoha dalších městech existují skupiny, které jsou spojeny stejnou ploggerskou myšlenkou. Pomoci sobě a naší planetě. Co na to říkáte vy? Šli byste si zaběhat pro odpadky?

Lék na nižší úmrtnost? Městská zeleň má na život větší vliv, než si myslíte. Více čtěte zde.
Klíčová slova: