7 tipů, jak snadno vyčistit mikrovlnnou troubu

Víte, jak si poradit se špinavou mikrovlnkou?
 

Se špinavou mikrovlnkou občas bojuje každý. Na odstranění zbytků jídla a mastnoty však není třeba kupovat drahou chemii. Pomohou vám prostředky, které máte vždy doma a používaly je již vaše babičky. Víte jaké? 

Existuje několik způsobů, jak vyčistit troubu za použití běžných laciných věcí, které najdete doma. Jak moc budou účinné, bude záviset především na tom, jak moc je trouba špinavá a jak dlouho jste ji nečistili. V následujících návodech budete používat suroviny, jako je sůl, ocet, jedlá soda nebo prášek do pečiva.

Pasta z jedlé sody

Jedlá soda je perfektním prostředkem především na mastnotu všeho druhu. Pro čištění stačí smíchat jedlou sodu s čistou vodou a vytvořit tak dobře roztíratelnou pastu. Tu poté použijete jako běžný čisticí přípravek.

Tip: Je vaše mikrovlnná trouba tak opotřebovaná, že jí ani důkladné vyčištění na kráse nepřidá? Získejte jako dárek vestavnou mikrovlnku v hodnotě 4 990 Kč.

Ocet místo saponátu

Ocet nechybí v žádné domácnosti a kromě dochucování je překvapivě efektivní i na běžný úklid. Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte jím vnitřek mikrovlnky, agresivní ocet špínu rozloží a poté půjde snadno setřít navlhčeným hadříkem.

Kaše z kypřicího prášku

Na vyčištění špinavých dvířek mikrovlnky můžete použít i kypřicí prášek do pečiva. Nasypte ho do mističky a přidejte vlažnou vodu. Vytvořte krémovou kaši, naneste na dvířka a nechejte půl hodiny působit. Poté už jen setřete navlhčeným hadříkem.

Miska s vodou

Mastnotu, která ulpívá na stěnách mikrovlnky, můžete odstranit netradičním způsobem. Misku s obyčejnou čistou vodou vložte do trouby a na střední výkon pět minut vařte. Díky páře se mastnota postupně uvolní a půjde snadno setřít.

Tip: Chcete ve své kuchyni ušetřit na provozu? A víte, že myčka na nádobí výrazně šetří vodu?

Voda s citronem

Agresivní kyselina citronová je na zaschlou špínu lepší než kdejaký saponát. Pokud si tedy z vody a citronové šťávy vytvoříte vlastní směs, můžete s ní úspěšně čistit i ty nejzažranější fleky.

Zahřátá sůl

Pokud na talířek nasypete pár špetek soli a necháte ji zahřát až do zhnědnutí, pálená sůl uvolní mastnotu na stěnách.

Tip: Přečtěte si další tipy, jak vyčistit kuchyni a spotřebiče v ní.

Čpavek

Čpavek je na čištění mikrovlnné trouby velmi efektivní, je však třeba mít na paměti, že je také velmi jedovatý. Pokud se pro něj rozhodnete, nalijte do misky litr vody a čtvrt litru čpavku. Vložte do mikrovlnné trouby, zavřete a nechejte působit přes noc. Čpavek špínu uvolní a práce poté nebude tolik náročná.