Silvestrovské menu za pár kaček: Výborné a jednoduché pohoštění, které vás nebude moc stát

Sladký ovocný salát udělá radost hlavně dětem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Poslední den v roce je obvykle ve znamení ochutnávání různých dobrot. Buď se jedná o sladké cukroví, které vám ještě zůstalo od vánočních svátků, nebo si připravíte něco slaného ze studené kuchyně. Zkusíme hádat, ale dost možná budou na silvestrovských stolech v mnoha rodinách obložené chlebíčky, jednohubky či obložené mísy s vybranými pochoutkami, které mají za úkol jediné - příjemně zpestřit čekání na příchod nového roku.

Pohoštění na silvestra vás nemusí stát příliš financí, když se necháte inspirovat našimi recepty, jež jsme pro vás připravili. Většina z nich totiž používá běžně dostupné suroviny, z nichž však můžete vykouzlit pravé divy. Co takhle vyzkoušet třeba italskou teplou specialitu, pomazánku z krémového sýru, čabajskou pěnu či kuřecí salát? A nezapomněli jsme ani na vegetariány.

Oběd lehký jako pírko

Na silvestra by to možná na oběd chtělo něco lehkého do žaludku. Před sebou máte ještě celý den vyplněný pojídáním nejrůznějších dobrot, tak ať vám na ně zůstane místo.

Kuřecí salát s čerstvými paprikami

Ingredience:

  • 250 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa
  • 100 g čerstvých zelených paprik
  • 100 g čerstvých červených paprik
  • 100 g oloupaných jablek
  • 50 g cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl
  • worcestrová omáčka

Postup:
Na nudličky nakrájíme kuřecí maso, omyté papriky i oloupaná jablka. Přidáme nakrájenou a nejlépe i spařenou cibuli. Připravíme si zálivku z vody, oleje, hořčice, cukru, pepře, soli a worcestrové omáčky. Salám dobře promícháme a dáme vychladit. Můžeme podávat jen tak, nebo si zakousnout banketky.

Myslíme i na vegetariány

Ať už jste se masa vzdali z jakýchkoliv důvodů, jako vegetariáni určitě přivítáte tip na chutný zeleninový salát z červené řepy. Červená řepa totiž obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – vitamín B a C, hořčík, draslík, sodík. Funguje jako prevence proti rakovině, má detoxikační účinky, zlepšuje činnost mozku a posiluje kardiovaskulární systém.

Salát z červené řepy s pomerančovou zálivkou

Ingredience:

  • 300 g oloupané syrové červené řepy
  • 50 g omytých rozinek
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 2 polévkové lžíce nakrájené pažitky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Syrovou červenou řepu oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Dáme ji do salátové misky, přidáme omyté rozinky a nakrájenou pažitku. Připravíme si zálivku z pomerančové šťávy, utřeného česneku, oleje, soli a pepře. Vše dobře promícháme.

Večeře ve znamení slaných pochoutek
Určitě připravte teplou večeři podle starého italského receptu, až se vrátíte z odpolední silvestrovské procházky nebo lyžovačky. Výborné sousto vás zahřeje, dobře naladí a zpříjemní poslední hodiny starého roku.

Italské šátečky s překvapením
Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • asi 6 lžic vody
  • sůl
  • 4 vejce - raději menší
  • 160 g strouhaného sýru - nejlepší je ementál, čedar či parmazán, ale můžete použít i obyčejný eidam
  • řepkový olej na smažení

Postup:
Nejprve si připravíte hladké těsto z mouky, oleje, vody a soli a dobře ho propracujte. Rozdělte ho na 4 dílky, ty vyválejte na plátky o délce strany asi 12 cm. Sýr najemno nastrouhejte a také rozdělte na 4 části. Doprostřed každého plátku navršte nastrouhaný sýr, do něho udělejte důlek a rozklepněte vajíčko, které osolíte. Pak opatrně vezměte rohy čtverců a spojte tak, aby vám vznikl šáteček. Ten osmažíte v hlubším kastrolu na horkém oleji tak, že ho vložíte spojenou stranou dolů. Správně usmažený šáteček poznáte na první pohled - na hladké straně se nafoukne. Doporučujeme před podáváním osušit v papírovém ubrousku, do něhož vsákne část mastného oleje.

Čekání na silvestrovskou noc

Čekání na silvestrovskou půlnoc je obvyklé krátit popíjením dobrého bílého nebo červeného vína a zobáním něčeho slaného k němu. Chutná pomazánka k vínu je ze sýru žervé.

Jemná pomazánka k vínu
Ingredience:

  • 200 g krémového sýru žervé
  • 100 g šunky
  • 50 g ementálu
  • sůl
  • malá hrst zelené petrželky
  • 30 g másla

Postup:
Žervé sýr umícháte s jemně umletou šunkou, nastrouhaným ementálem a změklým máslem. Osolíte a dochutíte nasekanou zelenou petrželí. Výborná je tato pomazánka namazaná na bílé vece nebo na slaných sušenkách typu Tuc, Telka a podobně.

Na jednohubkách si smlsnete, pokud si připravíte pěnu z čabajské klobásky. Samozřejmě, že můžete použít i jinou variantu pikantní klobásy - například dunajskou.

Pěna z pikantní klobásy

Ingredience:

  • 85 g čabajské nebo dunajské klobásy
  • 50 g roztíratelného taveného sýru
  • 85 g másla

Postup:
V misce vyšleháme máslo do pěny, postupně zašleháme tavený sýr a pomletou klobásu. Hotovou pěnu mažeme na kolečka rohlíků nebo bagety.

Na závěr něco dobrého i pro děti
Děti vesměs rády mlsají sladké pokrmy. Zkuste jim na silvestra připravit salát z ovoce, které patří k těm nejoblíbenějším.

Ovocný salát se smetanou

Ingredience:

  • 200 g jablek nebo hrušek
  • 100 g mandarinek
  • 100 g banánů
  • 1 lžíce cukru
  • 1 kelímek sladké smetany
  • asi 35 jáder vlašských ořechů
  • šťáva z půlky citronu

Postup:
Jablko omyjeme a nakrájíme na plátky. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oloupané mandarinky pokrájíme na kostky. Ovoce dáme do salátové misky, pokapeme šťávou z citronu, přidáme posekané ořechy a cukr a zalijeme sladkou smetanou. Dobře vše promícháme a můžeme servírovat.