Mateřství po čtyřicítce. Jít do toho, nebo ne?

Malé dítě vás nabije energií
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Děti se ženám rodí v každém věku. Proto ani v minulosti nebylo nic zvláštního, že se dítě narodilo ženě, jež už měla na svém hřbětě čtyři křížky. Když přihlédneme k možnostem antikoncepce v dávných dobách, je to celkem pochopitelné. Současnost je v mnohém osvícenější a přístup k antikoncepci daleko snažší. Proto rozhodnutí mít dítě v pozdějším věku často předchází vědomé rozhodnutí.

Některé ženy mateřství odkládají na pozdější věk s ohledem na svoji kariéru, kterou si nejprve chtějí vybudovat, pak i něco zajímavého zažít, co by s dítětem nebylo tak snadné - například cestování po světě. Otázkou však zůstává, jestli je to krok správným směrem.

Odklad se nevyplácí

Lékaři velmi často totiž upozorňují na možná rizika, jež jsou s vyšším věkem rodičky spojena, ať už se to týká Downova syndromu u novorozence, nebo problémů při porodu, kdy je pak nutné přikročit k císařskému řezu. Vedle toho světové studie i statistiky ukazují na zvýšený výskyt vysokého krevního tlaku, rozvoje preeklampsie nebo gestačního diabetu u gravidní ženy, což jsou faktory, jež těhotenství mohou výrazně ohrozit.

S vyšším věkem rodičky je také spojeno riziko potratu a předčasného porodu. A nezapomínejme ani na to, že s věkem ženy se také také snižuje možnost přirozeného otěhotnění. A proto není žádnou výjimkou, že nechá-li žena své rodičovství na pozdější dobu, bude muset pak využít asistovanou reprodukci, jež jí s početím může pomoci.

Má těhotenství po 40 i plusy?
Doposud jsme si řekli jen samá proti těhotenství ve vyšším věku. Je pochopitelné, že existují i nějaká pozitiva. Například to, že starší matky bývají velmi často již finančně zabezpečené, tudíž mají dostatek prostředků pro sebe i své dítě a na jeho zábavu i rozvoj.

Zároveň jsou starší matky psychicky vyrovnanější, své těhotenství rozumově plánují a vědí, do čeho jdou, a nejsou pak nemile překvapeny zvýšenými nároky, jež příchod malého dítě do života rodiny přináší.

Příběh, který mluví sám za sebe
Možná by bylo nejlepší otázat se přímo některé z žen, jež své dítě přivedly na svět po svém čtyřicátém roku. Paní Anna je jednou z nich. Zeptali jsme se jí na její zkušenosti a toto nám odpověděla: "Dítě bylo plánované a chtěné, i když jsem už nějak nepočítala, že by se to mohlo povést. Přece jen mi už tenkrát bylo 42 let. Přesto se to stalo, a to dokonce přirozenou cestou. V těhotenství jsem byla více hlídána, včetně genetického vyšetření. Až do šestého měsíce jsem neměla žádné problémy, cítila jsem se výborně a na miminko jsem se těšila." 

Bohužel nakonec musela rodit plánovaně předčasně, protože se u ní objevily život ohrožující problémy v podobě placenta praevia. "Vše ale dobře dopadlo, za což mohu děkovat velmi dobré péči neonatologického oddělení fakultní nemocnice v Motole, kde jsem rodila. A jak zvládám výchovu dítěte? Svůj věk si nepřipouštím. Ani to vlastně nejde. Řeším problémy, které mají většinou mladé rodiny s dětmi. Dcerka už začala chodit do první třídy, učí se psát a číst a je to docela náročné. Ale mě to baví. Mám dojem, že mě těhotenství po čtyřicítce omladilo. Na stárnutí nemám čas, protože malé dítě mě nabíjí energií."

Klíčová slova: