Svatý Valentýn: Za vznikem svátku zamilovaných stojí masakr, Shakespeare i komerční obchodníci

Čokoláda je nejčastějším valentýnským dárkem
 

Americký svátek zamilovaných se slaví po celém světě už několik staletí. Proč připadá na 14. únor a jeho patronem je právě sv. Valentýn? Málokdo ví, že počátky populárního svátku sahají až do raného středověku a jeho původ není vůbec romantický. Čokoládovým bonboniérám ve tvaru srdce a pugetům růží předcházel zákaz sňatků i masakr. 

Kdo byl sv. Valentýn a proč je symbolem lásky zrovna on?

Svatý Valentýn, jak už napovídá jeho jméno, pochází z katolického prostředí starověkého Říma. Narodil se pravděpodobně už kolem roku 226 a stal se římským knězem a biskupem. Tehdejší římský vládce Claudius II. střádal velké vojsko, proto zakázal v celé říši sňatky i zásnuby, aby se mladí bojovníci nezdržovali doma a nezakládali rodinu.

Nejstarší valentýnka je pravděpodobně z data 14. 2. 1477. Poslala ji jistá Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi. Nyní je uchovávána v londýnské Britské knihovně.

Svatý Valentýn zákaz kritizoval, a proto se rozhodl potají oddávat zamilované páry. Jeho dobročinnost se mu stala osudnou, protože byl zanedlouho zatčen a umučen. Mučednickou smrtí později získal přízvisko svatý. A to právě 14. února zřejmě roku 269.

Sice se neví, kdy přesně byl nyní již sv. Valentýn svatořečen, nicméně se ví, že v 5. století byl papežem Gelasiem I. vyhlášen 14. únor jako svátek sv. Valentýna. Splynul tak se svátkem Lupercalia, který připadal na stejné datum, a vyvinul se v dnešní svátek zamilovaných.

Kdy slavíme sv. Valentýna?

Svátek zamilovaných se ve starověkém Římě slavil dávno před umučením svatého Valentýna. Tehdy se svátek jmenoval Lupercalia a probíhal tak, že si muži losovali z „urny lásky“ lístečky se jmény dívek, se kterými se později seznámili. Postupem času odkaz svatého Valentýna a Lupercalia splynuly v jeden svátek, který připadá na 14. únor, kdy byl římský kněz a symbol zamilovaných umučen. 

Amor vs. svatý Valentýn
Mimo svatého Valentýna je symbolem lásky také Amor. Andělíček s kouzelným šípem je známou postavou řecké mytologie. Ten, koho zasáhl Amorův šíp, se zamiloval do první osoby, kterou uviděl. Amor je synem Venuše a jeho řeckým ekvivalentem je bohyně Afrodita. Podle středověké legendy svatý Valentýn začal nosit jako poznávací znamení prsten s Amorem, aby ho zamilované páry rozeznaly od ostatních kněží. Proto se oba dva považují za rovnocenný symbol lásky. 

Tradiční valentýnské dárky

Dokonce i zamilovaná přáníčka a čokolády ve tvaru srdce mají svá historická opodstatnění. Podle historiků uvedli svátek svatého Valentýna do dnešní podoby renesanční básníci Geoffrey Chaucer a William Shakespeare. Své milostné básně psali na papírové kartičky a rozdávali je milostným párům. Tímto způsobem se Chaucer údajně proslavil, a dokonce společně zavedli novou tradici milostných vzkazů se srdíčky. 

Americký, nebo evropský svátek?

Valentýn má ryze evropské kořeny, přesto se ale slaví hlavně v Americe a mnozí ho považují za americký svátek. Valentýn nabral masovou popularitu počátkem 20. století, kdy v amerických továrnách začala výroba zamilovaných kartiček podle Shakespeara a Chaucera.

Nejdelším polibkem se může pochlubit thajský pár, který se vydržel líbat 46 hodin 24 minut a 9 sekund. Dodnes jim patří světové prvenství, které uznala i Guinessova kniha rekordů. Tento rekord padl při soutěži o nejdelší polibek v letovisku Pattaya. Vítěznému páru tenkrát přinesl v přepočtu přes 60 tisíc korun.

Od té doby je svatý Valentýn spíš komerčním svátkem. Na tištěné básně se začali nabalovat další obchodníci prodávající předměty se zamilovanými motivy. Posledních 20 let si Valentýn buduje komerční tradici i v evropských zemích. Ze svátku zamilovaných se postupem času stal svátek obchodníků a davového šílenství. 

V České republice až později

Oslavy svátku sv. Valentýna jsou v českých zemích relativně nová záležitost. Jako patroni rodiny byli dřív uctíváni spíše sv. Jáchym a sv. Anna a samozřejmě sv. Josef se svatou rodinou. Tradice sv. Valentýna coby patrona snoubenců se u nás rozšířila až po roce 1989.

Faktem ale je, že svátek zamilovaných se u nás spojuje s jiným datem. Není to jen domněnka, jelikož na to poukazuje i spousta anket, které se v minulých letech konaly. Tím datem je 1. květen, tedy pomyslný 1. máj jako lásky čas.

KAM DÁL: Mobily, které psaly historii. Na legendární Nokie nebo véčka svět nikdy nezapomene.