Jaké potraviny dávat do lednice a které určitě ne? S vejci děláme velkou chybu

Některé potraviny do ledničky zkrátka nepatří, protože ztrácí chuť nebo mění konzistenci. Jiné nám tam zase zbytečně zabírají místo, jelikož ve spoustě domácností chybějí spíže a to je, jak zjistíte níže, velká škoda. K chybám při ukládání potravin nás nabádají přímo i výrobci ledniček, kdy nám předurčí, že máme například ukládat vajíčka do dveří lednice, byť jim to vůbec nesvědčí. Víte proč?

10.05.2019 - 08:30  
Co do ledničky určitě nepatří a proč?
Zobrazit fotogalerii (3)

Vajíčka patří mezi potraviny, které se bez lednice neobejdou. Pokud mají i u vás své místo ve dveřích lednice, určitě jejich uskladnění přehodnoťte. Při otevírání dvířek dochází k častým teplotním změnám a vajíčka se mnohem rychleji kazí.

Určitě si najděte místo i pro dresinky a všechny výrobky obsahující mléko a smetanu, masné výrobky. Pokud si chcete uvolnit místo v lednici, tak můžete vyndat kečup, salsu a podobné omáčky, zavařenou zeleninu, jelikož obsahují ocet, což je konzervant.

Potraviny, které nepatří do lednice

  • Ořechy: Zatímco nižší teploty mohou přispět k ochraně přírodních olejů v ořechách, chlad může výrazně zhoršit jejich chuť. Raději ořechy uskladněte ve vzduchotěsné nádobě někde v temnu.
  • Okurky: Pokud uchováváte okurky v ledničce, nejste rozhodně sami. Není to ale pro ně to nejlepší místo. Po skončení studie Kalifornská univerzita v Davisu dospěla k závěru, že by měly být skladovány při pokojové teplotě kvůli zvodnatění a zšedivění.
  • Med: Je pravda, že med při nižších teplotách sice neztrácí žádnou ze svých blahodárných látek, ale začne krystalizovat a tuhnout a ve výsledku máme plastelínu namísto medu. Nezoufejte, jestliže se vám to už stalo, můžete med opatrně nahřát, maximálně však na 40 stupňů.
  • Cibule: Obsahuje velké množství škrobu, a proto by měla mít své místo v temnu a chladu. Ponecháme-li ji delší čas v lednici, zvodnatí a brzy se zkazí.
  • Olivový olej: Oleje obecně do lednice nepatří. Při studených teplotách dochází k zakalení a částečnému či úplnému ztuhnutí.
  • Brambory: Studené teploty zapříčiní, že bramborový škrob se změní na cukr, což může způsobit změnu barvy a chuti zeleniny. Měly by být uloženy někde v chladu a dobře zakryté.
  • Rajčata: Chlad způsobuje zničení membrán rajčat a ztrátu chuti. Dojde k jejich zvodnatění.
  • Chléb: Stejně jako brambory, molekuly škrobu v chlebu znemožňují použití chladničky. Studená teplota urychluje proces nazvaný "retrogradace" (přirozená chemická reakce), což vede ke stárnutí. Začíná to od okamžiku, kdy chléb opustí pec.