Začíná sezona grilování. Jak připravit gril, abychom si neublížili a neudělali si ostudu?

Počasí se snad konečně umoudřilo a vytrvalé deště pomalu střídá sluníčko. Někteří z nás o uplynulém víkendu absolvovali první letošní venkovní "grilovačku". Pro ty, co stále ještě mají zahradní gril uklizený v garáži, máme pár rad, jak ho na první letošní použití náležitě připravit. "Grilovací" ostudu totiž opravdu nechceme. 

28.05.2019 - 12:30  
Mezi produkty, které se na grilech objevují nejčastěji, patří krkovice, grilovací klobásky a špekáčky, oblibu si získávají hermelíny
Zobrazit fotogalerii (3)

Na konci každé grilovací sezony by měl být celý gril řádně umyt, mít seškrábaný připečený popel z grilovací mřížky a vyčištěné topeniště. Mnoho lidí na to však zapomíná, pokud se to stalo i vám, napravte to nyní. Všechny nečistoty je dobré odstranit pomocí jemného kartáčku a mýdlové vody či vody s odmašťovacím saponátem. Hořáky a mřížky je dobré po zbavení nečistot potřít i kuchyňským olejem, který zabrání usazování nečistot.

Zaměřte se na hořáky i rozvody plynu 

U plynových grilů se následně zaměřme na hořáky a samotné rozvody plynu. Zkontrolujte je nejprve opticky, jestli přes zimu nejsou nijak poničené, a prověřte, zda nemají drobné dírky na hořáku ucpané - případně je důkladně pročistěte něčím ostrým - například hrotem zavíracího špendlíku. Určitě je dobré se také přesvědčit, zda se ventil hořáku otáčí zcela volně - pokud se kterýkoli z ventilů otáčí ztuha, prostříkněte ho trochou oleje.

Zkontrolujte také, zda jsou všechny přípojky utěsněné a hadičky neporušené - tedy jestli neexistují nějaká místa u připojení plynové láhve ke grilu, ze kterých plyn uniká. K takové kontrole používejte směs vody a tekutého mýdla - ideálně v poměru 1:1. Po připojení plynové láhve ke grilu zkontrolujte, zda jsou všechny regulátory hořáků nastaveny na pozici "vypnuto". Plynovou láhev otevřete o jednu otočku. Potřete mýdlovým roztokem všechny její spoje. Pokud se objeví mýdlové bubliny, znamená to, že v některých místech dochází k úniku plynu.

Češi v grilování patří dle průzkumů ke světové špičce. Více než desetkrát ročně griluje každý čtvrtý Čech.

Péči věnujte i grilovací mřížce

Pořádnou péči po zimě bychom měli věnovat i samotné grilovací mřížce. Ostatně na ní připravujeme nejrůznější steaky, špízy apod., takže právě ta je pro čistotu a zdraví našeho pokrmu velmi důležitá. Velmi osvědčenou metodou, jak se zbavit těch největších nečistot na mřížce, je užití jedné sody s vodou a jemného kartáčku. Po vyčištění je dobré následně namazat mřížku solidní olejovou vrstou, která alespoň částečně zabrání následnému napalování oleje.

Nezapomeňte také, že různé typy grilů se mohou řídit také jinými pravidly údržby. Proto je vždy dobré dodržovat je konkrétními pokyny přímo z manuálu.

Pokud pořizujete letos nový gril, je dobré předtím pořádně promyslet, jaký typ je pro vás ten nejvhodnější. Důležitou roli hraje pevnost jednotlivých grilů, jejich stabilita, zabezpečení proti překlopení i proti ohni, ohnivzdorná madla a držáky apod. Důležitá je i snadná manipulovatelnost, ovládání nebo polohovatelnost roštu.

Zvolit raději gril na dřevěné uhlí, nebo na plyn?

Nejčastějšími typy grilů jsou grily na dřevěné uhlí a na plyn. Výhodou těch na dřevěné uhlí je zejména jejich nižší pořizovací cena, jednoduchá manipulace či nenáročná údržba. Naopak mezi nevýhody grilů na dřevěné uhlí lze zařadit nemožnost regulace teploty nebo velkou spotřebu paliva.

Grily na plyn se pak vyznačují výbornou manupulativností, možností regulací plamene i okamžitým rozžehem bez čekání. K nevýhodám pak patří zejména nutnost obstarávání propanbutanových lahví či vyšší pořizovací cena.

Klíčová slova: