Zodpovědné oblékání: Když chceme vypadat moderně a zároveň šetřit životní prostředí

Sestavit nadčasový šatník bývá velmi často docela náročné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už se vám někdy stalo, že jste stáli před šatní skříní, a když překypovala oblečením, tak jste s hrůzou zjistili, že vlastně nemáte co na sebe? Je to věčný problém hlavně žen. Vůbec nezáleží na množství šatů, které jim visí doma na ramínkách, nakonec stejně zjistí, že budou potřebovat opět něco nového. Nakupování je zábavou převážně ženskou, pánové se dosti často drží stranou, protože je to obecně nebaví. I když se pochopitelně najdou čestné výjimky.

Jak se to se šatníkem vlastně má? Kolik kusů oblečení je tak akorát, abyste měli pocit, že máte v čem vyrazit mezi lidi? Někde se uvádí číslo 50, ale ruku do ohně byste možná za to nedali. Každý má jiné potřeby. Takže zatímco někdo si vystačí s jedněmi džínami a dvěma tričky, další potřebuje mít těch triček alespoň tucet, aby měl pocit, že nebude chodit stále v jednom a tom samém.

Textilní průmysl příliš ekologický není

Do jaké míry si uvědomujete, že textilní průmysl je druhým největším znečišťovatelem životního prostředí? A začíná to už samotným pěstováním surovin, pokračuje přes výrobu a barvení látek, dopravu výrobků a odstraněním odpadků.

A to jsme ještě nezmínili ani to, že v textilních továrnách v asijských zemích, kde se šije většina produkce textilního průmyslu, jež se prodává i v našich obchodech, pracují lidé v nevyhovujících pracovních podmínkách a nezřídka i děti školou povinné.

Fast fashion a second handy

Při vědomí tohoto pak fast fashion, jež se převážně nabízí v obchodních řetězcích, patří mezi nejméně ekologické oblasti našeho života. A asi to znáte i vy sami, že občas, když si koupíte tričko, tak se vám během pár vyprání změní na kus už nepoužitelného hadru - vybledne nebo se vytáhne do šířky. Někteří ekologicky smýšlející spotřebitelé se tento problém snaží řešit nákupem oblečení v second handech, což se nabízí jako zajímavé řešení.

Je to však řešení skutečně ekologické? V second handech se totiž prodává velmi často právě oblečení ze zmíněných řetězců. A protože je hodně levné, nakoupíte ho ve větším množství, z něhož potom vygenerujete větší odpad. Životnost oblečení z řetězců se takto prodlouží maximálně o 3 měsíce, jak ukázaly některé studie. Ale ano, i v second handech můžete najít zajímavé kousky oblečení, kterými doplníte svůj nadčasový šatník.

Zapomeňte na slevy

Jak šetřit životní prostředí a zároveň chodit v pěkném oblečení? Chce to hlavně přemýšlet a nenakupovat příliš živelně. Pozor v obchodech dávejte hlavně na velké cedule SALE, které tak moc lákají ke koupi. Dobře vystavěný šatník zabere nějakou dobu, ale jeho kousky jsou nositelné klidně i několik let, aniž by něco ztratily na své atraktivitě.

Základem takového šatníku je pečlivý plán, kdy si na papír napíšete, na jaké příležitosti se potřebujete obléci. Jste zaměstnána spíše v kanceláři, nebo pracujete manuálně, či jste máma na rodičovské dovolené? Chodíte často do divadla a na výstavy, nebo raději trávíte volný čas v přírodě? Všechno toto jsou aspekty, které výběr oblečení do vašeho šatníku ovlivňují.

Nadčasový šatník moderní ženy

Základem nadčasového šatníku pro ženu jsou kalhoty, džíny, sukně, šaty, topy, trička a halenky. Ideální pochopitelně je, když se dá oblečení mezi sebou navzájem kombinovat tak, aby vám pokaždé vyšel jiný outfit. Nikdy nic nepokazíte koženou bundou zvanou křivák. Vypadá dobře k sukni, ke kalhotám i šatům. Navíc je populární už od 60. let 20. století a vypadá to, že hned tak z módy nevyjde.

Pořizujete-li si svetřík či kardigan, vybírejte takový, jenž je vyrobený z kvalitních přírodních materiálů, jakými jsou například kašmír či ovčí vlna. Nejste-li vyloženě šatový typ, kupte si jedny malé černé, s nimiž v divadle a při slavnostních příležitostech vždy parádu uděláte. A tak by se dalo pokračovat. Šatník každého jedince bude jiný podle jeho osobních potřeb.