Úžasná dovolená v Kyrgyzstánu: Jurty, koně a sníh i v létě. Avšak pozor na taxikáře

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ve střední Asii leží země, kterou turisté, ty české nevyjímaje, mají čím dál více v oblibě. Tou zemí je šestimilionový Kyrgyzstán. Pokud ještě nevíte, kam se vydat na letní dovolenou, a pokud máte rádi hory, koně či pokud vás láká přespat v jurtě, nechte se inspirovat.

Přestože má Kyrgyzstán pouhých šest milionů obyvatel, s rozlohou necelých dvě stě tisíc kilometrů je téměř třikrát tak velký jako České republika. Z toho důvodu je důležité se před odletem do této země dobře připravit a ideálně si pobyt naplánovat den po dni. Nejvíce letadel létá samozřejmě do hlavního města Kyrgyzstánu, jímž je téměř milionový Biškek. Začněme tedy tam.

Ačkoliv zrovna v Biškeku moc dlouho pobývat nemusíme. Na rozdíl od fascinující přírody bude totiž hlavní město Kyrgyzstánu pro turisty spíše zklamáním. Biškek leží na severu Kyrgyzstánu a je především hlavní dopravní tepnou celé země. V Biškeku zaujmou jednak obrovské nezastavěné plochy, jednak skutečnost, že jsou všude stromy. Ty jsou v létě vítaným společníkem. Přestože leží Kyrgyzstán v nezanedbatelně vyšší nadmořské výšce než Česká republika, teploty v Biškeku mohou být ještě tropičtější než u nás.

Vedle několika památek, na něž jsou obyvatelé Kyrgyzstánu pyšní, je v Biškeku třeba vyhledat Osh Bazaar, obrovský trh, na němž naleznete vše možné od ovoce a zeleniny přes roztodivné suvenýry až k padělkům oblečení Gucci. Tato značka je mimochodem v Kyrgyzstánu velice oblíbená a třeba i na zcela odlehlých místech můžete v jurtě spát pod peřinou Gucci.

Do přírody

V Biškeku bohatě stačí strávit jeden den a je dobré si pro další putování po Kyrgyzstánu v hlavním městě koupit kyrgyzskou SIM kartu s předplacenými daty. Stojí jen pár set korun a nikdy nevíte, v jaké šlamastyce vám mohu data či GPS navigace pomoct.

Z Biškeku se za zhruba pět až šest hodin dostanete do města Karakol, jež leží na severovýchodě země a kde můžete strávit klidně celý týden. Právě z Karakolu se totiž vyráží na ty nejúchvatnější horské pochody. Jeden z nich vede kupříkladu k jezeru Ala Kol. Na cestu je však potřeba dobře se vybavit, protože při ní vystoupáte až do čtyř tisíc metrů nad mořem a může se vám klidně stát, že ráno oblečete kraťasy, abyste za pár hodin čelili mohutné sněhové vánici. 

Okolí města Karakol nabízí skutečně pestré turistické vyžití, a tak není vyloučené, že se vám pobyt na tomto místě protáhne víc, než byste předpokládali. Přesto je třeba – jste-li jednou v Kyrgyzstánu – navštívit ještě alespoň jedno místo. Konkrétně jezero Sonkol, rozkládající se na ploše téměř tří set metrů čtverečních a ležící více než tři tisíce metrů nad mořem. Pokud si vyhledáte fotky Kyrgyzstánu, je dost pravděpodobné, že jedny z prvních budu zachycovat právě jezero Sonkol. S nezbytnými koňmi poblíž. Na těch si tam můžete zajezdit i vy.

Pozor na taxikáře!

Lidé v Kyrgyzstánu jsou velmi vstřícní a přátelští. Chcete-li zažít něco autentického, ani ne za pět set korun můžete přespat v některé z jurt – v ceně bývá většinou zahrnuta bohatá snídaně a večeře. Jediné, na co je třeba dát si pozor, jsou taxikáři. Hned po příletu se vás budou snažit odchytnout na letišti a budete na ně narážet takřka všude.

Smutné je, že předem domluvené ceny pro mnohé z nich neplatí, a tak je možné, že se dostanete do trochu ostřejší výměny názorů. Ta však může být tím jediným, co vám pobyt v Kyrgyzstánu znepříjemní. A to navíc jenom trochu.