Design koupelen po Česku. Za světem už dnes nezaostáváme

Wellness styl: Sprcha připomínající jemný déšť, různá intenzita proudu vodních trysek se postará o odplavení stresu a uvolnění mysli. Příjemnou masáž unavených chodidel zajistí malé oblázky. Soukromý domácí wellness pro relax
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Není to tak dlouho, co jsme byli rádi, když jsme sehnali dlaždičky. Jakékoliv. Dnes už si nevybíráme jen umyvadlo a dlaždičky, ale design společně s účelností koupelny. A koupelna už není nezávislá, hraje s kuchyní a vůbec s celým bytem dokonalou symfonii. 

Když srovnáme koupelny nedávno minulé s dnešní nabídkou, zjistíme, že stejný prostor se dá využít daleko smysluplněji. Kromě toho může být koupelna i krásným prostorem, kde rádi trávíme čas. Výrobci za nás přemýšlejí o designu stejně jako o ergonometrii, moderní vany, sprchy i toalety umí mnohem víc než dříve. Mimo to dokáží koupelny šetřit vodu i energii a v podstatě i reprezentují majitele.

Češi se chtějí nechat inspirovat. Potřebují si prohlédnout celou koupelnu, jak bude reálně vypadat. A tak v českých showroomech stojí unikátní ucelené koncepty, které nabízejí stylová řešení. Více o rozdílech mezi českým a evropským způsobem výběru koupelny najdete v odkazu níže.

Vychytávky moderní doby

„Naše návrhy řešení jsou inspirovány různými styly v zařizování interiéru. Odráží trend slaďování veškerého vybavení koupelen i kuchyní včetně obkladů do jednoho stylu. A hlavně, koupelna už není jen místem očisty, ale i relaxu. Moderní technologie a high-tech vychytávky se už staly nedílnou součástí našich domovů, koupelnu nevyjímaje. Vedle chytrých toalet ovládaných z mobilu máme třeba i sprchové kouty s chytrými sprchovými systémy s řadou masážních funkcí, které promění sprchování v rituál. A to bez ohledu na stylové ladění moderní koupelny,“ vysvětluje Lenka Lehečková ze společnosti SIKO.

Jak vybírat koupelnu?
Aby koupelna byla místem, kde zrelaxujete a vedle samotné funkčnosti také načerpáte novou energii po náročném dni, je důležité estetično. Měla by být zařízená ve vašem stylu, který co nejvíce odpovídá vašemu naturelu. 

Koupelnu si pořizujeme na desetiletí, a tak je důležité si vybrané věci vyzkoušet předem. Musíme si být jisti, zda jsme například vybrali dostatečně velký sprchový kout, abychom se v něm mohli pohodlně otočit, jestli se nám zdá tvar vany opravdu pohodlný atd. Lidé si dnes za svoje peníze prostě chtějí řadu věcí a technologií vyzkoušet na vlastní kůži. V některých showroomech to už naštěstí jde.

Co je dnes trendy v designu

Trendem letošního roku je bydlení zařízené v přírodním stylu, spočívá v dosažení co nejpřirozenějšího vzhledu. Žádné komplikované tvary, křiklavé barvy. Naopak. Neutrální šedá, zemité tóny v kombinaci s dřevem v teplejším tónu, s výraznější kresbou. Při finální volbě záleží samozřejmě vždy na individuálním vkusu každého. Mezi další trendy patří minimalisticky zařízené koupelny, v čistě pánském stylu – tmavší barvy, kov, metalické odlesky, betonový vzhled, kontrast s prvky industriálním stylu. Takové koupelny jsou typické svým důrazem na jednoduchost a účelovost. Populární je stále použití mramoru, který vtiskne prostoru jistou noblesu a eleganci.

„Co se týče barev, vedou spíše jemné pastelové tóny barev (pudrová, tóny modré, tyrkys – připomínající mořskou hladinu, ze kterých dýchá příjemná svěžest), velmi dobře funguje kombinace se dřevem, které prostor pocitově zateplí. Pro milovníky venkovsky laděného interiéru je stálicí v oblíbenosti provence styl pro jeho výraznější zdobnost, všudypřítomnou levanduli a nádech romantiky.

Velmi oblíbený v koupelnách je skandinávský styl, typický svojí jednoduchostí s důrazem na praktičnost a funkčnost,“ říká Lenka Lehečková  

Inspirujte se

V první řadě je třeba zvážit využívání koupelny. Zda očekáváme relax a romantiku, nebo účelnost a strohost. Někdo v koupelně prostě rád tráví čas, pak je asi dobrou volbou „romantická“ koupelna v pastelových barvách s rohovou vanou. Jiný zase upřednostňuje rychlou hygienu v minimalistické koupelně tónované do různých odstínů šedé a pouze se sprchovým koutem.

Aktuálním trendem je přírodní design. Je dobře dopředu načerpat inspiraci, získat pocit z jednotlivých stylů, zjistit, čím vším se dá dnes koupelna zařídit, co nejvíce oceníme z praktického hlediska při každodenním používání.

Promyšleně plánujte

Každý má svůj životní styl, životní tempo a líbí se mu něco jiného. Je dobré myslet i na ostatní členy vaší rodiny. Často nebývá koupelna jenom vaše a musíte se o ni dělit, někdy dokonce v jednu chvíli.

Tomu by mělo odpovídat i samotné vybavení prostoru koupelny (zvažte například využití dvou umyvadel na desku či rovnou dvojumyvadlo, dostatečně velké zrcadlo apod. Nezapomínejte ani na dostatek úložného prostoru.

3D návrh řešení

Ne všichni máme takovou představivost, abychom si dokázali ještě před položením první dlaždičky do detailu promítnout, jak bude naše nová koupelna vypadat. Umět zařídit si koupelnu tak, abychom se v ní cítili příjemně nejen my sami, ale i rodina a blízcí, všichni nesvedeme.

Často přicházíme bez konkrétnější představy, výběr ze stovek, tisíců možností nás nezřídka staví do rozhodovací paralýzy. A 3D grafický návrh je jedna z možností, která mám pomůže vyřešit případné otazníky. Plánovač najdete například ZDE

Pravá ruka pro váš projekt

Nenechte se zbytečně rozhodit, pokud se při plánování nové koupelny zrovna necítíte jako ryba ve vodě. Využít můžete pomocnou ruku, ať už architekta, anebo odborníka přímo ve studiu. Ti vám pomohou zorientovat se v zařizovacích předmětech a dohlédnou, aby se na nic nezapomnělo. V lepším případě zkoordinují vše od návrhu koupelny přes výběr, zaměření, až po samotnou realizaci. 

Klíčová slova:
byt