Jaké jsou nejlepší „gumové dřeváky“ na trhu? Výsledek testu vás možná překvapí

Domů i na dovolenou. Na obrázku vítěz našeho testu, značka DUX
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Teploty stoupají a s nimi měníme obuv. A jak dočasně bohatneme, víc si vybíráme. A naštěstí máme z čeho, když výběr není snadný, rozdíly nejsou jasně viditelné. Tak jsme srovnali důležité značky na českém trhu.

Vlastně si vždy kupujeme "kroksy" nehledě na to, jak se boty opravdu jmenují. Firma Crocs uvedla první boty v roce 2002 na Floridě jako boty do lodě. Později se prezentovaly jako "boty do lázní, co nekloužou". Dnes se chodí v "gumových dřevácích" už úplně všude, doma, do práce a používají je i řidiči a z původních škaredých gumových dřeváků se stal módní doplněk. Doba se zbláznila.

Co vlastně máme od gumových bot čekat?

To je na nás. Možná nám postačí jako přezůvky na zahradu a pak je celkem jedno, jaké mají vlastnosti, na druhé straně stojí "relaxační obuv" s certifikátem zdravotního prostředku. Také můžeme mít i velmi módní obuv, ale jak se říká, pro módu se trpí.

Pokud chceme boty na pár kroků, je jedno, jaké. Pokud chceme elegantní botu a naším pánem je náš image, pak Crocs. Pokud chceme opravdu dobrou a navíc relaxační botu nebo hrozí vybočený palec, pak DUX.

Když to shrneme, můžeme mít levné boty, módní boty, boty s propracovaným marketingem nebo relaxační obuv, ve které si noha výborně odpočine. Nejen noha, ale i záda. Prostě vysoce funkční boty.

Levné boty koupíme na trhu třeba za stovku. Proč ne. Jsou tvrdé a kromě toho, že se v nich potí noha, těžko hledat nějaké výhody. Ještě si dejme pozor na certifikáty.

Jde o tvar chodidla! Noha se vyvíjela naboso

Když už máme chodit v pěnových botách, tak ať si to chodidla užijí. Pěna má schopnost se přizpůsobit. Důležitý je návrat k přírodě, kontakt chodidla s podložkou, jako byste chodili bosí. A v tom spočívá zázrak kvalitních gumových dřeváků, že nadlehčí plosku a uleví tak celé noze. Noha se vyvíjela pro chůzi na boso. Je třeba, aby všechny receptory dávaly informace, tedy styk nohy s podložkou. Takže když máte dobré boty, oživujete své receptory. Jenže právě tady hraje roli materiál a to je úzké místo většiny modelů. Důležitá je i funkce pásku přes patu, ať nejsou z bot "nazouváky", kde musíte stále krčit prsty, aby boty nespadly.

Dnešní boty, aspoň ty "klasické", si zachovávají dřevákovský tvar. Je velmi praktický, zajišťuje stabilitu, bota drží na noze a chodidlo nohy má dostatečný kontakt s botou. A právě jemu budeme věnovat naši pozornost.

Srovnání: Cena vs. hodnota

Testovali jsme dobře dostupné značky a srovnávali jejich vlastnosti, užitnou hodnotu a cenu. Porovnali jsme, jak se boty nosí, jaký mají kontakt s chodidlem, zda kloužou, vzhled a cenu.

  • Gumové nazouváky Marine od Ardonu: Vypadají celkem dobře, nekloužou, ale jsou ve srovnání dosti tvrdé, noha si v nich moc neodpočine. Ale co bychom chtěli za 131 korun!
  • Crocs: Ikona tohoto druhu obuvi je velmi elegantní. Dřeváky se nosí dobře a nekloužou. Nejsou ani tvrdé, ani měkké, nepadají, jsou elegantní. Stojí v průměru kolem 800 až 1 100 Kč. Relaxační obuv to ale není.
  • Suecos: Španělská značka (neznámo kde vyráběná) se pyšní certifikátem "protiskluzové" a prodávají je i weby se zdravotními pomůckami v kategorii „zdravotnická obuv“. Což ovšem neznamená zdravotní obuv. Boty samotné jsou kvalitní, noha má podporu i stabilitu a dobře se nosí. Stojí v průměru mezi 700 a 900 Kč.
  • DUX: Rozdíl pochopíme, když "přestoupíme" z levných bot do duxů. Obuv je z termoplastu, to znamená, že jakmile do bot vklouzneme, ty se kolem nohy zahřejí a změknou a vytvarují kolem nohy. Pocit chůze naboso je téměř dokonalý včetně mírné nestability, která nutí tělo držet se vzpřímeně.  DUX je též nositelem německého certifikátu kvality ÖkoTest* jako relaxační obuv a termoplast neuvolňuje rakovinotvorné ftaláty. Cena je od 790 do 890 Kč. Pro nás vítěz srovnání. Přesvědčte se sami na boty-dux.cz.
  • Peter Legwood: velmi dobrá bota s dobrým marketingem, při koupi v obchodě si můžete nechat botu nahřát a vytvarovat. Ovšem ne v partiích chodidla, ale kolem nártu, aby nedřela. Peter Legwood má u nás asi nejlepší marketing, informace doprovázející botu jak při nákupu na webu, tak i u prodejců jsou perfektní. Cena kolem 1 300 Kč. Nejspíš kvůli servisu. Pro nás druhá volba.

TIP: Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovali gumové nazouváky. Například firma oveckarna.cz prodává i zdravotní nazouváky například z kůže.

----

* Německý ÖkoTest je velmi citlivý na přesnost interpretace certifikátů, proto pro korektnost uvádímé přesné znění výsledků testů:

Test 2008:  Ve srovnávacím testu dosáhl jediný výrobek hodnocení „Sehr gut“ a to model DUX v barvě červené.

2018:  V opakovaném testu bot obhájily boty DUX (ve variantě modrá navy, vel. XXL) titul „Sehr gut“. Tento test nebyl srovnávací.

Klíčová slova: