Na dovolenou v Gruzii nezapomenete: Příroda vás nadchne, silnice vyděsí, stanovat můžete i ve městě

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Gruzie je v posledních letech mezi českými turisty čím dál populárnější. A není se čemu divit – úchvatné přírodní úkazy, pozoruhodná architektura, ale i místa, kde, jak se říká, dávají lišky dobrou noc. To jsou jen některá z lákadel, na něž se chytá čím dál víc turistů.

Tak jako ve většině zemí, i v Gruzii se nejčastěji létá do hlavního města, do Tbilisi. Z České republiky lze však letět také do Kutaisi. Je velkou výhodou, že letecké spoje v posledních letech výrazně posílily, a tak se do Gruzie dostanete za pár hodin a vcelku pohodlně.

Již pobyt v hlavním městě vám napoví, že dovolená v Gruzii nabízí množství vskutku pozoruhodných a nečekaných zážitků. Například se procházíte takřka centrem města a mezi plně funkčními domy je najednou stavba, která sotva stojí – či rovnou stan. Jinak se v Tbilisi vyplatí strávit alespoň den či lépe dva. Seznam staveb, které by vám neměly uniknout, je obsáhlý – ať už se jedná o památky či o moderní architekturu.

Složitá domluva? Nevadí!

Především se však hned po příletu seznámíte s tím, co je na Gruzii možná úplně nejkrásnější – a to je vstřícnost a ochota místních lidí. Stačí se na ulici zastavit a chvíli se koukat do mapy, hned je u vás nějaký Gruzínec, který vám pomůže najít trasu. Či se o to alespoň pokusí. Gruzínci bohužel neovládají angličtinu – natož němčinu či francouzštinu –, a pokud tedy neumíte rusky, konverzace s nimi se odehrává "rukama nohama".

Poté, co si pečlivě prohlédnete hlavní město, je třeba zvážit, jak se chcete po Gruzii pohybovat. Samozřejmě si můžete půjčit auto. Ceny jsou přiměřené, je však třeba si tuto volbu pečlivě rozmyslet, jelikož doprava v Gruzii je pro toho, kdo je jí vystaven poprvé, dost chaotická. Hlavně je třeba mít na paměti, že Gruzínci, na rozdíl například od Čechů, nemají v autě klakson jen tak. Troubí neustále – když předjíždějí, když nepředjíždějí, když zpomalují nebo zrychlují, když vám chtějí poděkovat anebo když přes silnici přechází kráva. I to se totiž stává a rozhodně to není výjimkou.

Druhou možností dopravy po Gruzii jsou maršrutky, obdoba naší hromadné dopravy. S tím rozdílem, že v Gruzii může být maršrutkou cokoliv – osobní automobil, dodávka, nejčastěji pak mikrobus. Jízdy maršrutkou jsou obecně velmi levné, jen je nutné hlídat si, zda skutečně nastupujete do maršrutky, nikoliv do taxíku, který může být o poznání dražší. Samozřejmě je nejlepší se s řidičem předem domluvit na ceně.

Pod stan a klidně do města

Není-li vám proti srsti lehce náročnější turistika, Gruzie nabízí množství míst, která můžete navštívit. Takovou povinností každého horomilce je třetí nejvyšší hora Gruzie, Kazbek. Z Tbilisi se k němu dostanete asi za dvě hodiny. Nemáte-li horolezeckou výbavu, můžete absolvovat celodenní výšlap a přespat pod ledovcem.

Možná nejsilnější zážitek z Gruzie je návštěva dvou horských městeček na severozápadu země, Mestie a Ušguli. V těchto místech najdete množství obranných věží, které jsou dominantou oblasti. Vesnice Ušguli je pak údajně nejvýše položenou, celoročně obydlenou vesnicí v Evropě, jak vám ochotně a klidně i několikrát po sobě sdělí místní obyvatelé.

Velkou výhodou v Gruzii je to, že můžete stanovat takřka kdekoliv, třeba i ve městě. I z toho důvodu můžete pobýt v této zemi klidně několik týdnů, aniž byste museli sahat hluboko do kapsy. Nemusíte se přitom nijak uskromňovat. Máte-li štěstí a najdete turisty nepolíbené místo, klidně se vám může stát, že za oběd o dvou chodech zaplatíte třeba jenom padesát korun.