U nás je všechno, tvrdí Slovinci. Dovolená ve Slovinsku dokazuje, že mají pravdu

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Máme sice malou zemi, ale najdete v ní všechno, tvrdí často hrdě Slovinci. A na jejich větách skutečně něco je. Dovolená ve Slovinsku je tak skvělou volbou, nemusíte cestovat daleko a můžete si vybrat mezi městem, horami i mořem.

Slovinsko je pro nás jako turistická destinace samozřejmě výhodná především proto, že do ní lehce dojedeme autem. Z hlavního města České republiky do hlavního města Slovinska lze cestu zvládnout za zhruba osm až devět hodin.

A už hlavní město Slovinska, Lublaň, rozhodně stojí za pozornost. Má pouze necelých tři sta tisíc obyvatel, avšak atmosféra tohoto místa je nezapomenutelná. Už jen proto, že po Lublani se nejčastěji jezdí na kole a zaparkovaná kola najdete takřka všude. Na rozdíl od Prahy se navíc v Lublani podařilo skvěle zachovat historické centrum města.

Namísto křiklavých reklam a večerek tak najdete v centru hlavního města Slovinska tak maximálně kavárny, čajovny, restaurace a drobné obchody. Kavárnám se určitě nevyhnete, ba naopak budete možná ke konci dne stráveného v Lublani až příliš nadopovaní kofeinem. Káva je všude levná a míst, která lákají k zastavení, je zkrátka příliš mnoho.

Problémy s alkoholem

S tím, že nejsou v centru Lublaně večerky, je třeba počítat dopředu. Pokud totiž dorazíte do Slovinska v neděli, je dost pravděpodobné, že moc otevřených obchodů, kde byste si nakoupili jídlo nebo třeba jenom lahev vody, nenajdete. Stejně tak alkohol, pokud o něj máte zájem, je třeba koupit dopředu. Od devíti hodin večer do sedmi do rána jej nekoupíte ani na čerpacích stanicích. Na druhou stranu neplatí ve Slovinsku nulová tolerance, budete-li mít tudíž auto, nemusíte se před cestou tak striktně hlídat.

Jak stojí výše – Slovinci jsou na svou zemi náležitě pyšní, a to především z toho důvodu, že byť se jedná o nepříliš rozlehlý stát (pouze něco přes dvacet tisíc kilometrů čtverečních), nabízí vše, co může turista chtít. Pokud vás tedy Lublaň nenadchne natolik, abyste nadále projížděli slovinská města, můžete se vydat do hor nebo k moři.

Nejvyšší horou Slovinska je Triglav (2 864 m n. m.) a nejvyhledávanějším místem Julské Alpy. Pokud už se rozhodnete vyrazit na některý z výšlapů, je třeba se na cestu řádně připravit. Mnohé z tras například počítají s výbavou na ferraty a mnohé nejsou turisticky zrovna jednoduché. V Julských Alpách najdete i dvě krásná a oblíbená jezera – Bled a Bohinj.

A pokud by vás ani hory nepřesvědčily, samozřejmě máte možnost vyrazit k moři. Slovinsko sice nemá rozsáhlé pobřeží, ale rozhodně nabízí mnoho míst k zastavení a ke strávení několika dní. Ve městech jako Piran nebo Koper navíc nemusíte veškerý čas trávit jen u moře, města nabízejí spoustu dalších lákadel.

Zákusek nejasného původu

Vedle výborné kávy byste ve Slovinsku měli zajít ještě na pleskavici. Placku z mletého masa, jež se ideálně podává s ajvarem, čalamádou z červených paprik. Další gastronomický zážitek představuje kremeš, řez z listového těsta s pudinkovým krémem. Ten stojí za pozornost nejen díky chuti. Také proto, že si na něj dělá nárok množství zemí – například Maďarsko, Rumunsko, samozřejmě Slovinsko. Všude vám budou tvrdit, že původ kremeší (ve Slovinsku můžete rovněž narazit na pojmenování kremschnitt) je právě jejich. Ať už je to s tímto zákuskem jakkoliv, na dovolené ve Slovinsku jej určitě ochutnejte.