Nejlepší psychologické triky, díky kterým si vás každý oblíbí

Potlačte své ego a lidem ve svém okolí naslouchejte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lidskému mozku trvá méně než sekundu, než se rozhodne, jestli někomu může věřit, nebo ne. To je opravdu hodně krátká doba, a právě proto stojí za to osvojit si pár triků, díky kterým se vám lidé bez problémů otevřou. Zvedne se vám tím nejen sebevědomí, ale i obliba celého vašeho okolí.

Ukažte, že se vám zamlouvají

Slyšeli jste už o fenoménu „vzájemných sympatií“? Vztahuje se na tendenci lidí mít rád někoho, kdo vyjadřuje svou oblibu i jim samotným. Pokud tedy potřebujete získat něčí přízeň, ukažte mu, že i vy máte vůči němu pozitivní postoj. Buďte ale opatrní v tom, abyste to nepřehnali. Vynucené lichotky totiž bývají lidem hodně podezřelé.

Nebojte se trapasu a rozlijte kávu

Tahle rada se může na první pohled jevit jako trochu zvláštní. Proč bychom si měli kazit první dojem tím, že uděláme neohrabanou chybu? Mnoho studií ale dokazuje, se naše zranitelnost ve skutečnosti zvyšuje naši atraktivitu a důvěryhodnost. Platí tu ale jedno zlaté pravidlo. Než někomu povíte špatný vtip nebo upustíte na zem tužku, měli byste si být jisti, že váš protějšek k vám chová úctu. Také byste se neměli shodit způsobem, který vám naruší nebo dokonce zničí pověst. Psychiatr například může rozlít kávu a omluvit se s tím, že nikdy neměl příliš šikovné ruce. Z úst chirurga by ale něco takového působilo přinejmenším nepatřičně.

Přiznejte svou chybu a omluvte se

Další účinnou, ale opomíjenou metodou je budování důvěry za pomoci kouzelných slov „Promiňte“, nebo „Je mi to líto“. Studie dokazují, že to pozoruhodně funguje i v případech, kdy chyba jednoznačně není na vaší straně. Pokud například řeknete „Mrzí mě, že prší“, vyjadřuje svou účast nad tím, že se lidem okolo děje něco nepříjemného. Ukazujete tím, že důvěřujete jejich zkušenostem, což značně zvyšuje jejich víru ve vás.

Chovejte se jako opice

Ne, to samozřejmě neznamená, že máte jíst hodně banánů nebo skákat po stromech. Jedná se o napodobování výrazů obličeje a gest, stejně tak jako řeči a chování člověka, se kterým mluvíte. Tato technika se nazývá „zrcadlení“ a prokazatelně funguje.

Při jejím zkoumání dostaly například servírky mnohem větší spropitné, když nenápadně napodobovaly své zákazníky v restauraci. Pokud tuto metodu použijete, napodobujte ale jen pozitivní vzorce chování.

Prozraďte své tajemství

Odhalení sebe sama je pravděpodobně jedním z nejpůsobivějších způsobů, jak se zalíbit lidem. Když s lidmi ve svém okolí sdílíte důvěrné informace, začnou s vámi soucítit a vy jim začnete být bližší. Znamená to také, že s vámi pravděpodobně brzy také začnou sdílet svá tajemství a vy se tak stanete přáteli.

Mluvte stejně rychle jako váš protějšek

Možná to bude znít jako malichernost, ale když sesynchronizujete rychlost řeči s tím, s kým mluvíte, budete se mu jevit sympatičtější. Bylo dokázáno, že rychlé mluvení dokazuje naléhavost, vzrušení, emoce a vášeň, zatímco pomalé pomáhá soustředit se na důležitost a závažnost toho, co říkáme.

Občas se svého partnera dotkněte

Zdá se, že příležitostný dotek je také mocným katalyzátorem budování důvěry. Jeho účinnost dokládá spousta zajímavých studí. Během jednoho pokusu se atraktivní muž dotazoval na ulici mladých žen, jestli by mu daly své telefonní číslo. Devatenáct procent, kterých se lehce, nezávazně dotkl, mu vyhovělo. Deset procent žen, od kterých si držel odstup, mu na sebe kontakt nedalo.

Zajímejte se o to, co říká

Je to asi ta nejnáročnější věc, kterou musíte udělat, když chcete někoho přimět, aby vám důvěřoval. Je potřeba, abyste potlačili své ego a dali mu prostor pro vyjádření sebe sama. Ve většině případů, kdy spolu lidé vedou dialog, jeden z nich trpělivě čeká, až ten druhý dokončí sé vyprávění. Teprve pak začne mluvit druhá osoba, obvykle na podobné téma, a často se snaží mít lepší a zajímavější příběh.